Simona Ionescu / Redactor Șef

Ministrul Muncii dă explicații despre recalcularea pensiei de urmaș

Ministrul Muncii dă explicații despre recalcularea pensiei de urmaș
Multe familii din România beneficiază de pensia de urmaș, care oferă asistență financiară persoanelor care au pierdut un membru al familiei care era pensionar sau contribuia la sistemul de pensii.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit recent informații cruciale cu privire la procesul de recalculare a pensiilor de urmaș și la stadiul actual al prevederilor legale în acest domeniu.

„Cu privire la pensia de urmaș, prevederile au rămas neschimbate. Soțul supraviețuitor primește 50% din pensia defunctului.
Pensia defunctului se recalculează, iar urmașul va primi 50% din pensia recalculată, dar, cu alte cuvinte, avem 50% pentru un urmaș, 75% pentru doi urmași, 100% pentru mai mult de doi urmași.

După cum știți, în 2020 – 2021, în PNRR România s-a angajat că toate pensiile vor fi recalculate, iar plecând de la asta, acest ajutor era un beneficiu suplimentar. În legea 350/2023 nu se regăsește această prevedere.

Pensionar poți fi doar dacă ai stagiul minim de cotizare de 15 ani. Excepțiile sunt, cazurile de invaliditate, în cazul în care ai muncit o zi, dar ai avut un accident de muncă din cauza căruia ți-ai pierdut capacitatea de muncă, vei primi pensia de invaliditate sau pensia de urmaș”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu într-o emisiune tv și citată de dailybusiness.ro

Ce trebuie să facă urmașul pentru a obține pensia

Deși PNRR a angajat recalcularea pensiilor în ansamblu, informațiile prezentate de Simona Bucura Oprescu arată că prevederile privind pensia de urmaș rămân neschimbate.

Personele eligibile pentru pensia de urmaș trebuie să depună o cerere la Casa Națională de Pensii Publice sau la Casa de Pensii Sectorială, în funcție de statutul anterior al persoanei decedate. Toate documentele necesare, inclusiv certificatul de deces și dovada că defunctul este pensionar, trebuie depuse.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre