Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimele vești despre recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu deciziile

Ultimele vești despre recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu deciziile
Casei de pensii a dat ultimele vești despre recalcularea pensiilor românilor. Schimbările au loc în luna septembrie și sunt afectați milioane de pensionari.

Casa de pensii a transmis ultimele vești despre recalculare, iar milioane de pensionari vor primi vești. În timp ce unii români vor lua pensie mai mare din septembrie, alții nu vor beneficia de majorări. 

Astfel, șeful Casei de pensii a anunțat că s-a încheiat recalcularea celor 4.750.000 de pensii, iar deciziile au fost transmise deja către Poșta Română vineri, pe 9 august. 

„Vineri s-a finalizat acest proces, astfel încât colegii de la Poștă să aibă suficient timp pentru a le expedia către destinatari”, a transmis Daniel Baciu, șeful Casei de pensii. 

Poșta Română are două săptămâni să livreze deciziile 

Conform calendarului, Poșta Română are la dispoziție două săptămâni, între 15-31 august, să livreze deciziile de recalculare la cei aproape 5 milioane de pensionari. Din septembrie, aceștia urmează să încaseze pensiile conform deciziei. 

Poșta Română trebuie să livreze deciziile de recalculare la pensionari până la 1 Septembrie

Totuși, există posibilitatea ca Poșta să întârzie livrarea din cauza timpului scurt, astfel că unii pensionari nu vor primi deciziile până la 1 Septembrie. 

Care sunt pensiile care nu cresc 

Au fost recalculate în total 4.750.000 de pensii din care 1.500.000 nu vor crește, diferența de pensionari urmând să încaseze mai mulți bani, conform noilor criterii. 

Din analiza pe legea pensiilor reiese că cele trei criterii pentru ca o persoană să obțină un venit mai mare din toamnă sunt: mai mulți ani munciți, un indice mic de corecție sau fără indice de corecție și un salariu/pensie mică.

Câte puncte în plus au primit pensionarii 

În funcție de anii munciți, pensionarii au primit puncte la pensie, astfel: 

0,5 puncte pentru fiecare an muncit între 25 și 29 de ani

0,75 puncte pentru fiecare an muncit în perioada 30 și 34 de ani

De la 1 Septembrie, milioane de pensionari vor încasa mai mulți bani

1 punct pentru fiecare an muncit în perioada peste 35 de ani munciți.

Formula: Total puncte X VPR (n.r. valoarea punctului de referință) care e 81 de lei.

Total puncte: puncte bonus + punctele de contributivitate + punctele pe care le aveți pentru perioadele asimilate sau necontributive. E vorba de anii de șomaj, armată, facultate pentru care pensionarii primesc 0,25 de puncte/an.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre