Asigurările RCA se scumpesc. Apar noi reguli și pentru anvelope

Asigurarea obligatorie pentru mașini, RCA, le dă bătăi de cap șoferilor de la an la an. Ceea ce nu prea se știe este că taxa se poate mări dacă se întrunește o condiție esențială și des întâlnită la români.
În anul 2023, statisticile arătau că România are aproximativ 7,5 milioane de polițe RCA, astfel că mulți dintre șoferi sunt afectați constant de această reglementare legală mai puțin mediatizată. Mai exact, este vorba despre norma ASF nr.20/2017, care spună că românii care au mai mult de o mașină, vor plăti RCA mai scump pentru a doua.
Astfel, dacă achiziționezi o mașină nouă, dar decizi să o păstrezi și pe cea veche, RCA-ul pe care îl vei plăti pentru cea de-a doua va fi mai mare, deși aceasta din urmă are un istoric impecabil al șoferului.
Sistemul Bonus-Malus, aplicat la asigurarea RCA, care recompensează comportamentul preventiv în trafic, nu permite transferul clasei Bonus de la o mașină la alta, în cazul în care ambele sunt deținute în același timp de același proprietar.
În mod concret, noul autoturism va porni din clasa B0, ceea ce implică faptul că nu se aplică reducerea aferentă primei mașini asigurate, iar transferul bonusului este posibil doar în situația în care vehiculul anterior a fost vândut.
Dacă s-ar permite utilizarea aceleiași clase bonus pentru mai multe autoturisme, asiguratorii ar încasa prime mai mici, ceea ce ar dezechilibra sistemul de asigurare obligatorie RCA.
În prezent, în Capitală, o firmă achită în medie 1.900 de lei pentru o poliță RCA, în timp ce în alte zone ale țării costul mediu este de aproximativ 1.300 de lei.
De asemenea, pe piața auto din România urmează să fie introdusă o nouă poliță de asigurare dedicată anvelopelor. Aceasta va acoperi anvelopele noi, instalate pe autoturisme și SUV-uri. Valoarea asigurată corespunde sumei menționate pe factura sau bonul de cumpărare, putând ajunge până la 1.500 de lei pentru fiecare anvelopă în parte.
Polița oferă protecție împotriva riscurilor de furt și acte de vandalism, în schimbul unei prime de 30 de lei pentru fiecare anvelopă, valabilă pe o durată de 36 de luni. Companiile Asirom și Omniasig vor fi cele care vor introduce acest tip de asigurare pe piață.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook