Întoarcerea astronauților Barry „Butch” Wilmore și a Sunitei „Suni” Williams fusese deja întârziată de câteva săptămâni din cauza unor defecțiuni ale propulsoarelor navei Boeing. Administratorul NASA Bill Nelson a anunțat că aceștia vor reveni pe Pământ în februarie, în timp ce Starliner se va întoarce fără echipaj.
„Valoarea noastră principală este siguranța”
„Zborurile spațiale sunt riscante chiar și în cele mai sigure și chiar și în cele mai de rutină. Un zbor de testare, prin natura sa, nu este nici sigur, nici de rutină. Valoarea noastră principal este siguranța”, le-a spus Nelson reporterilor.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
„Rezultatul angajamentului nostru față de siguranță”
El a declarat că decizia de a păstra astronauții pe ISS și de a returna Starlinerul fără echipaj „este rezultatul angajamentului nostru față de siguranță”.
Noua abordare va permite agenției spațiale și companiei Boeing să continue colectarea de date despre Starliner în timpul zborului de întoarcere acasă, la începutul lunii septembrie, „fără a accepta în același timp mai multe riscuri decât este necesar pentru echipajul său”, a afirmat NASA într-o declarație.
Astronauții vor sta opt luni pe orbită, nu opt zile cum era prevăzut inițial
SpaceX a reluat această frază într-o postare a președintelui său, Gwynne Shotwell, pe platforma de social media X. Evoluția creează încă o bătaie de cap pentru Boeing, deoarece cei doi astronauți vor trebui să petreacă în total opt luni pe orbită, nu opt zile, așa cum era prevăzut inițial.
Oficialii au declarat că astronauții de pe ISS au suficiente provizii și sunt pregătiți pentru șederi prelungite.
Dar Nelson a declarat că NASA nu și-a pierdut încrederea în Boeing și intenționează să continue să lucreze cu aceasta, astfel încât agenția spațială să aibă două vehicule capabile să transporte astronauții la și de la ISS. El a spus că este „100% sigur că Boeing va lansa din nou Starliner cu un echipaj la bord”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook