Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție, părinți! Copiii au dreptul la 250 de euro de la stat! Aplicați acum pentru acest voucher

Atenție, părinți! Copiii au dreptul la 250 de euro de la stat! Aplicați acum pentru acest voucher
Există multe beneficii la care românii nu știu că pot avea acces. Unul dintre acestea îi vizează pe copii.

Puțini știu că statul derulează în prezent un program de susținere a copiilor, în care acordă un voucher în valoare de 200 de euro pentru achiziționarea unui calculator nou. De asemenea, a fost introdus un proiect de lege care crește valoarea de la 200 la 250 de euro și care urmează să fie aprobat.

În plus, de banii pentru un calculator nou nu va mai putea beneficia doar un copil al unei familii, ca acum, ci toți copiii acesteia, potrivit noului proiect.

Bani de la stat! Cum se intră în posesia voucherului

Condițiile pentru primirea acestui voucher este ca acei copii să fie elevi sau studenți în învățământul de stat sau particular și să aibă până în 26 de ani. De asemenea, și familia din care provin trebuie să aibă un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 50% din valoarea salariului minim brut la nivel național, adică maximum 1.500 lei.

Se încadrează și elevii orfani sau din familii monoparentale, precum și cei cu deficiențe produse de boli.

Banii merg spre achiziționare unor produse care trebuie să respecte aceste caracteristici:

Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă ajutor financiar este următoarea:

a) pentru desktop – procesor Dual Core sau echivalent; FSB minimum 800 MHz; frecvenţă procesor minimum 2.300 MHz; HDD minimum 250 GB; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; unitate DVD; monitor LCD minimum 17“; tastatură, mouse optic;

b) pentru laptop – procesor minimum Dual Core sau echivalent; frecvenţă procesor minimum 2.000 MHz; RAM tip DDR3 minimum 4 GB; HDD minimum 250 GB; diagonală minimum 15“; rezoluţie minimum 1.366 x 768; DVD;

c) pentru netbook sau echivalent – procesor Intel Atom sau echivalent; tip procesor minimum N450 sau echivalent; HDD SATA minimum 250 GB; RAM DDR3 minimum 1 GB; diagonală minimum 10“.

Ce documente trebuie depuse și unde!

Documentele de care au nevoie tinerii/copiii pentru a solicita banii de la stat, pe lângă cererea completată de aceștia sau de un părinte (tutor sau curator), potrivit avocat.net, sunt:

  • copie a certificatului de naștere sau a actului de identitate al elevului sau al studentului;
  • copii ale certificatelor de naștere sau ale actelor de identitate, după caz, ale celorlalți membri ai familiei;
  • adeverință de la școală sau facultate, din care să rezulte că ceilalți (celelalte) frați (surori) sunt elevi (eleve) sau studenți (studente);
  • acte doveditoare, în original, privind veniturile membrilor familiei;
  • declarație pe propria răspundere a părintelui sau a elevului/studentului cu vârsta de peste 18 ani care să ateste faptul că venitul brut lunar pe membru de familie se încadrează în plafonul de 250 de lei;
  • o adeverință eliberată de școală sau facultate din care să rezulte media generală sau calificativul din anul școlar anterior;
  • adeverință eliberată de către unitatea de învățământ din care să rezulte numărul de absențe nemotivate din anul școlar anterior;
  • adeverință eliberată de facultate din care să rezulte că studentul a promovat minimum 45 de credite în anul universitar anterior.

Toate actele de mai sus se depun la școala sau facultatea pe care o frecventează elevul sau studentul, iar la depunerea documentelor, acesta trebuie să prezinte, pe lângă copiile certificatelor de naștere și a actelor de identitate, și documentele în original, la dosar rămânând, în mod evident, doar copiile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre