Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție, părinți! Noi reguli pentru elevi. Ce se întâmplă la 20 de absențe nemotivate

Atenție, părinți! Noi reguli pentru elevi. Ce se întâmplă la 20 de absențe nemotivate
Un capitol dureros pentru unii elevi îl reprezintă absențele nemotivate, la pachet cu nota la purtare. Despre aceste nouă noțiuni, mulți elevi, adolescenți, un pic rebeli, nici nu ar vrea să audă. În cazul lor s-au anunțat schimbări.

Actualmente, un nou proiect de lege este pus în dezbatere publică. Potrivit acestuia  se pot modifica, în viitor, numărul de absențe pe care elevii le pot avea, înainte de a fi scăzută nota la purtare. Și aceasta deoarece Ministerul Educației din România a ajuns la concluzia că regulile actuale sunt mult prea dure în școlile din România, așa că urmează noi modificări pentru elevi.

Din câte s-a putut observa schimbările sunt în bine, cel puțin pentru elevii care sunt adună absențele de la ore.

Concret, Ministerul Educației vrea să dubleze numărul absențelor nemotivate de la care nota la purtare poate fi scăzută cu câte un punct. Proiectul urmează să fie discutat marți de Comisia de Dialog Social din cadrul Ministerului Educației.

Amintim că în prezent, potrivit articolul 27 din Statutul Elevului, elevii pot avea doar zece absențe nemotivate ca să nu se aleagă cu nota scăzută la purtare.

Prevederile se aplică și pentru elevii din învățământul primar, unde va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.

Informații utile

Părinții pot motiva absențele copiilor printr-o cerere scrisă, dar se poate face acest lucru și prin documente aduse de la medicul de familie. Numărul total al absențelor pe care le pot motiva părinții a rămas același ca în anii trecuți, respectiv 40, însă prin noul regulament aplicat din acest an școlar, a fost introdusă o condiție suplimentară. Absențele pot fi motivate „în limita a 40 de ore de curs pe an școlar, fără a depăși 20% din numărul orelor alocate unei discipline”.

Ce se întâmplă la 20 de absențe!

„Pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, la fiecare 10 absenţe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, spune articolul respectiv din noul proiect de lege supus dezbateri publice, în prezent.

Potrivit noilor modificări, numărul de absențe nemotivate se va dubla. „Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre