Simona Ionescu / Redactor Șef

Avocatul Poporului a decis soarta burselor de merit. Acești elevi nu mai primesc nimic

Avocatul Poporului a decis soarta burselor de merit. Acești elevi nu mai primesc nimic
Problema burselor de merit ia amploare, astfel că Renate Weber, Avocatul Poporului, intervine și cere explicații chiar de la Ministrul Educației.

Problema burselor de merit a ajuns în atenția opiniei publice, după ce au existat o serie de situații aberante în care elevi cu note de 4 și 5 au fost premiați cu bursă, neexistând note mai mari în clasele respective. Ligia Deca, Ministrul Educației, a anunțat corectarea acestei gafe printr-un proiect de Ordonanță de Urgență care urmează să fie pus în dezbatere publică. 

Cu toate că intenția este una bună, Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a autosesizat în cazul unei limite de acordare a burselor pentru doar o parte dintre elevii care îndeplinesc criteriile impuse. Mai exact, elevii cu medii anuale de peste 9,50 vor beneficia de bursă de merit, dar nu toți, ci doar 30% dintre ei. 

Limita de 30% este discriminatorie, spune Weber 

Renate Weber a cerut pentru a doua oară Ligiei Deca să elimine pragul de 30%, care este discriminatoriu, spune ea. Astfel, Avocatul Poporului vrea să știe „modalitatea clară și fundamentată prin care s-a ajuns la validarea pragului de 30%”. 

Renate Weber reclamă faptul că procentul de 30% impus este discriminatoriu pentru elevi.
Sursa foto: Facebook

„Am fi interesați de eventualele studii realizate în acest sens, precum și concluziile obținute cu această ocazie”, solicită Avocatul Poporului.

Bursele de reziliență, o noutate 

Cu ocazia Ordonanței de Urgență, Ligia Deca a anunțat și un nou tip de stimulent pentru elevi, bursa de reziliență. „Scopul acestei burse este de acela „de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii, să progreseze. 

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat un nou tip de stimulent, bursa de reziliență.
Sursa foto: Facebook

Este o formă de a stimula progresul individual în învățare”, a explicat ministrul. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 lei pe lună, iar acești bani se vor acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor la învățătură.

Avocatul Poporului a contestat limita de 30% și la acest tip de bursă, menționând că este tot discriminatorie pentru elevii care se încadrează ca medie, dar vor rămâne în afara procentului numit. Renate Weber cere eliminarea procentului de acordare și păstrarea criteriilor pe bază de medie. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre