Simona Ionescu / Redactor Șef

Bani pentru studenții care stau cu chirie. Ordinul de ministru se află în dezbatere publică

Bani pentru studenții care stau cu chirie. Ordinul de ministru se află în dezbatere publică
Studenții care nu au reușit să prindă o cameră la cămin și stau în chirie ar putea să primească o subvenție din partea universităților. Ministerul Educației a lansat în consultare publică metodologia de acordare a subvențiilor, spune EduPedu. Despre câți bani este vorba.

Universitățile ar putea să acorde studenților care aleg să stea în chirie subvenții de cazare și masă. Este vorba de 200 de lei lunar, bani pe care îi primeau până acum doar tinerii ai căror părinți au venituri scăzute. Și nici toți studenții în astfel de situații nu beneficiau fiindcă nu știau de această facilitate.

Potrivit unui ordin de ministru aflat acum în dezbatere publică, de anul viitor de această subvenție ar putea să beneficieze tot studenții. Pentru a putea beneficia de această subvenție, studenții trebuie să facă o cerere la începutul anului universitar la instituția de învățământ unde sunt înmatriculați.

De asemenea, trebuie atașată o copie a contractului de închiriere, având totodată și dovada de înregistrare de la Direcția de Taxe și Impozite Locale. Pe de altă parte, ordinul de ministru reglementează și subvențiile pe care tinerii studenți le pot primi pentru a putea beneficia de o masă la cantină.

Ce noutăți apar în proiectul de metodologie

Potrivit noului proiect, pot beneficia de subvenții studenții cu familii monoparentale, cei cu dizabilități, orfani, dar și copiii proveniți din centrele de plasament sau copiii personalului didactic. În cazul în care au rămas fonduri nefolosite pentru subvenții cămine și cantine la sfârșitul anului, acestea vor putea fi reportate pentru anul următor.

Locuri în cămine și masă contra cost

Subvenții pentru studenți pentru cazare și cantină

Studenții admiși pe locurile cu taxă vor putea să beneficieze de cazare și masă contra costa, dar și de „subvenții acordate exclusiv din veniturile proprii ale instituțiilor de învățământ superior. Sau din fonduri alocate cu această destinație de operatori economici, organizații non-guvernamentale sau autoritățile publice locale”.

În acest an, așa arăta un bon de la cantina studenteasca UMF Cluj

Ce tipuri de cheltuieli acoperă subvenția

Conform noului proiect de metodologie, subvenția cămine-cantine se poate utiliza pentru plata utilităților la cantine și cămine, dar și la plata materialelor consumabile  și de curățenie a spațiilor din aceste locuri.

De asemenea, subvenția poate fi folosită pentru reparații de întreținere și igienizare, precum și la plata salariilor personalului angajat la cămine și cantine sau la alte feluri de cheltuieli dedicate căminelor și cantinelor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre