Simona Ionescu / Redactor Șef

Blestemul Elvis. După moartea Lisei Marie Presley se alege praful de imperiul regelui rock n roll

Blestemul Elvis. După moartea Lisei Marie Presley se alege praful de imperiul regelui rock n roll
În timp ce familia și fani din toată lumea se pregătesc să o petreacă pe Lisa Marie Presley pe ultimul drum, pe buzele tuturor se află o întrebare. Va trebui oare vândut Graceland pentru a reuși să fie plătite datoriile pe care fiica lui Elvis le-a lăsat în urmă?

După doar ani de când l-a îngropat pe Elvis, Priscilla Presley a fost chemată la biroul contabilului acestuia din centrul orașului Memphis. A fost avertizată că, dacă nu se iau măsuri drastice, averea imensă pe care artistul o lăsase unicului lor copil va fi pierdută în curând, împreună cu Graceland, casa pe care cântărețul a iubit-o enorm.

Priscille, pusă la grele încercări

Acest lucru s-a întâmplat în 1979, după ce și tatăl lui Elvis, Vernon Presley, care a fost executorul testamentar al fiului său, a murit. Priscilla s-a văzut nevoită să preia frâiele unei averi imense și să supravegheze totul. Un lucru extrem de greu pentru femeia care niciodată nu se implicase în afacerile soțului.

Dar, mai hotărâtă ca niciodată să facă totul pentru fiica sa și memoria lui Elvis, a reușit să transforme totul într-un imperiu. Care, dacă ar fi fost gestionat așa cum se cuvine, ar fi putut să-i susțină pe urmașii lui Elvis. Din păcate însă, situația stă cu totul altfel. Un fost manager financiar a afirmat că aceasta “a cheltuit prea mult până la sărăcie și a ajuns de două ori în faliment”.

Ce s-a întâmplat cu moștenirea de 100 milioane de dolari lăsată Lisei de Elvis?

Sursele spun că moștenirea de 100 de milioane de dolari lăsată Lisei Marie de către tatăl ei devotat ar fi dispărut aproape complet. O mare parte din această sumă, după cum a descoperit DailyMail în această săptămână, a fost risipită în ultimii ani din viață de Lisa Marie, pe fondul unor bătălii juridice, al unor decizii de afaceri nesăbuite și al unor cheltuieli foarte mari.

În 2005, ea a vândut și 85% din participația la „Elvis Presley Enterprises” (EPE), construită pentru ea de Priscilla, inclusiv drepturile de proprietate intelectuală, imaginea și dreptul de a opera Graceland ca atracție turistică. A continuat să primească 100.000 de dolari pe lună din participația de 15% pe care o mai deținea, alături de un salariu de 4.361 de dolari pe lună în calitate de „angajată” a Graceland.

Dar aceste sume abia îi acopereau cheltuielile care, după cum a declarat în instanță în 2018, erau de 92.000 de lire sterline pe lună, inclusiv 23.500 de dolari pentru chirie și 1.708 dolari pentru plățile la mașina ei, un Maseratti. În aceste condiții, va trebui oare ca Graceland-ul lui Elvis să fie vândut pentru a fi plătite datoriile Lisei?

Sau Priscilla va face din nou un pas în față, de data aceasta pentru a le sfătui pe cele trei nepoate ale sale cum să își protejeze cel mai bine viitorul financiar, păstrând în același timp moștenirea lui Elvis pentru anii ce vor urma?

Cât a valorat Elvis

Potrivit estimărilor, veniturile din timpul vieții „Regelui” se ridică la un miliard de dolari. Din această sumă, se crede că jumătate ar fi luat managerul său, „Colonelul” Tom Parker, iar Elvis a risipit restul banilor pe proprietăți și mașini strălucitoare, cumpărând Cadillac-uri și alte cadouri scumpe pentru personalul de la Graceland, prieteni și rude. În copilărie, Lisa Marie nu a avut nevoie de nimic din punct de vedere material.

Avea propriul ponei, ba chiar și un avion privat care îi purta numele. Elvis a zburat odată cu acesta până în Utah pentru ca micuța Lisa să se joace în zăpadă doar 20 de minute. Când a murit, se spune să Elvis valora doar cinci milioane de dolari. Când Priscilla a preluat conducerea, costurile de administrare a Graceland-ului se ridicau la 480.000 de dolari pe an, cea mai mare parte din sumă fiind destinată impozitelor, asigurărilor și pazei non-stop a mormântului lui Elvis.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre