Simona Ionescu / Redactor Șef

Breaking news. Jurnalist reținut pentru spionaj

Breaking news. Jurnalist reținut pentru spionaj
În urmă cu puțin timp un jurnalist a fost reținut  pe teritoriul Rusiei, acesta fiind acuzat de fapte de spionaj.

Reporterul Wall Street Journal Evan Gersuhkovich a fost reținut joi la Ekaterinburg, a declarat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Acesta este cetățean american și, conform NBCNews.com, a fost arestat sub acuzația de spionaj, conform agenției de presă rusă. Jurnalistul Evan Gershkovich a fost reținut în orașul Ekaterinburg din Munții Urali, sub suspiciunea de „spionaj în interesul guvernului american”, a declarat Serviciul Federal de Securitate (FSB), potrivit agenției de presă Interfax.

Acuzații grave la adresa jurnalistului american

FSB l-a acuzat pe jurnalistul Wall Street Jurnal că a colectat „informații care constituie un secret de stat despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus”, a mai informat Interfax, fără să precizeze concret la ce se referă.

Jurnalistul Evan Gershkovich a fost arestat pentru facpte de spionaj

Până la momentul redactării acestei știri, Wall Street Journal nu a oferit niciun comentariu asupra subiectului. Evan Gershkovich este un jurnalist care acoperă Rusia, Ucraina și fosta Uniune Sovietică. Anterior, a fost reporter pentru Agence France-Presse și Moscow Times și asistent de știri la New York Times, potrivit paginii sale de autor de pe site-ul The Wall Street Journal. : „Economia Rusiei începe să se anuleze”.

Alt jurnalist oponent al Kremlinului, trimis în judecată

Anunțul arestării jurnalistului de la Wall Street Journal vine la o zi după ce s-a aflat de soarta altui jurnalist. Conform Radio Europa Liberă, ieri, un jurnalist siberian al cărui site de știri a publicat conținut critic la adresa războiului din Ucraina, și care fusese arestat în urmă cu un an, a fost trimis în judecată pentru discreditarea forțelor armate ale Moscovei.

Mihail Afanasîiev este unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Siberia și redactor-șef al revistei Novîi Fokus din regiunea rusă Hakasia. El a fost arestat de forțele de securitate în aprilie 2022. Conform acuzațiilor aduse, și anume că a diseminat „informații în mod deliberat false” despre forțele armate ruse, acesta riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare conform unei legi adoptate luna trecută.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre