Simona Ionescu / Redactor Șef

Breaking News. Turul 2 nu mai vine înapoi! Înalta Curte a judecat contestația la decizia judecătorului de la Ploiești

Breaking News. Turul 2 nu mai vine înapoi! Înalta Curte a judecat contestația la decizia judecătorului de la Ploiești
Curtea de Apel Ploiești a decis joi anularea deciziei CCR din decembrie anul trecut, prin care a fost anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Ulterior, atât Curtea Constituțională, cât și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au făcut recurs. Acum a venit și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În cursul zilei de joi, magistratul Alexandru Vasile, din cadrul Curții de Apel Ploiești, a făcut ceea ce aproape nimeni nu credea posibil: a adus turul 2 înapoi, anulând decizia CCR din luna decembrie a anului trecut. 

Decizia Curții de Apel Ploiești, venită cu doar 11 zile înaintea alegerilor din 4 mai, nu a fost însă definitivă, astfel că atât CCR, cât și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, au făcut recurs. 

Peste 120 de cereri de aducere a „turului 2 înapoi” la instanțele din țară

De anul trecut și până acum, au fost în total depuse peste 120 de cereri la instanțele din toată țara, prin care se cerea anularea deciziei CCR din decembrie 2024 și susținerea turul 2, cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Printre ultimele se află și cele înregistrate la Curtea de Apel București (CAB): nu mai puțin de 30. Toate au fost deja soluționate de instanță: judecătorii au respins cererile, invocând din oficiu lipsa de competență a instanțelor pentru a judeca o hotărâre CCR, conform legii. 

Turul 2 nu mai vine înapoi! Înalta Curte a judecat contestația la decizia judecătorului de la Ploiești
Judecătorul Alexandru Vasile, de la Curtea de Apel Ploiești, a adus turul 2 înapoi, dar a fost contestat de către CCR și Parchet

Totuși, judecătorul Alexandru Vasile a fost de altă părere și a motivat decizia sa prin care a suspendat decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, spunând ca aceasta din urmă este „nelegală”. Vasile a fost judecător la Tribunalul Prahova, înainte de a ajunge la Curtea de Apel, iar între 2013 şi 2017 a fost detaşat la Ministerul Justiţiei.

A fost sesizată Inspecția Judiciară cu privire la judecătorul din Ploiești

De asemenea, secţia pentru judecători a CSM a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a face verificări cu privire la săvârşirea unei eventuale abateri disciplinare de către judecătorul de la Curtea de Apel Ploieşti care a soluţionat dosarul.

Conform legislației, judecătorul riscă sancțiuni precum avertisment, mutare disciplinară, suspendare din funcție sau chiar excluderea din magistratură, în funcție de gravitatea acțiunii sale.

Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat recursul și a decis: nu revine turul 2!

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat astăzi începând cu ora 16:00 recursul împotriva deciziei judecătorului de la Ploiești, rămânând ulterior în pronunțare. Conform informațiilor, completul a fost format din judecătorii Alina-Gianina Prelipcean (președinte), Maria Hrudei și Ionel Florea. 

După o ședință de doar 20 de minute și o pronunțare de aproape o oră, Înalta Curte a admis recursul și a desființat decizia judecătorului de la Ploiești. Astfel, turul 2 nu mai vine înapoi. Înalta Curte de Casație și Justiție a casat cu totul decizia Curții de Apel Ploiești. 

„Respinge cererea de suspendare a executării sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal invocată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ca rămasă fără obiect. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active în recurs invocată din oficiu. Respinge recursul declarat de Andrei Ştefan Mitrea ca fiind formulat de o persoană fără calitate procesuală activă. Admite recursurile declarate de recurenta-pârâtă Curtea Constituţională a României şi recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti împotriva sentinţei nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal.

Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând: Admite excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti. Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curţii Constituţionale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghiţa, ca inadmisibile. Definitivă. Pronunţată astăzi, 25 aprilie 2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia publicată de instanță. 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *