S-au schimbat și înmormântările. „Bârlogurile” funerare au fost construite inițial în neoliticul britanic și în epoca bronzului. Acum, firmele construiesc versiuni moderne pentru a depozita urnele cu cenușă.
Cu mii de ani în urmă, britanicii de elită erau îngropați în structuri de piatră acoperite de movile uriașe de pământ, cunoscute sub numele de tumuli. Acum, această tradiție străveche de înmormântare „profund spirituală” revine. Și ar putea fi locul de odihnă a britanicilor care scot din buzunar mii de lire sterline. Pentru că acum în Marea Britanie se construiesc o serie de noi tumuli, după modelul celor originale din epoca bronzului.
Seamănă cu dealuri mici, acoperite cu iarbă
Din exterior, ele seamănă cu niște mici dealuri acoperite cu iarbă, dar în interior sunt rânduri și rânduri de alcovuri încastrate în ziduri de piatră. Aici sunt depozitate urnele care conțin cenușa, împreună cu mici amintiri, fotografii și chiar și băuturi, ca și cum ar fi puse într-un sicriu. În anumite zile, familiile pot vizita cenușa persoanei iubite și chiar pot aduce un picnic pe care să îl mănânce pe terenul tumulului.
„Spațiu special, realizat din materiale naturale”
Pete Clarson, director comercial la AW Lymn, o firmă de pompe funebre care tocmai a primit undă verde să construiască sit de îngropăciune în satul Calverton din Nottinghamshire spun că „bârlogurile oferă o alternativă la opțiunea de înmormântare”. Pe de altă parte însă „oferă totuși un loc în care cei îndurerați pot merge pentru a-și înțelege durerea, a-și accepta pierderea și a sărbători o viață.
Amplasate într-un cadru frumos și liniștit, ele reprezintă un spațiu special, realizat din materiale naturale, unde oamenii pot merge și petrece timp în memoria persoanei iubite”, a declarat acesta pentru MailOnline.
Prima dată au fost construite în epoca bronzului, în jurul anilor 4000 î.Hr.
Bârlogurile originale datează din perioada neoliticului timpuriu până în perioada mijlocie a Epocii Bronzului, în jurul anilor 4000 î.Hr. și 1400 î.Hr. Aceste movile de pământ impresionante au fost construite peste structurile de piatră care acționau ca morminte colective, deși erau construite în mod tradițional pentru elita socială. Unul dintre cele mai faimoase exemple este Sutton Hoo din Suffolk, care are în jur de 20 de morminte, care erau rezervate persoanelor care dețineau obiecte care sugerau că aveau avere sau prestigiu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook