Simona Ionescu / Redactor Șef

Bucătăreasa Jamila spune adevărul despre „furtul” de rețete: „Nu au drept de autor. Nu putem să punem monopol”

Bucătăreasa Jamila spune adevărul despre „furtul” de rețete: „Nu au drept de autor. Nu putem să punem monopol”
Procesul pentru renumitul „ecler la tavă” s-a încheiat în favoarea bucătăresei Laurei Laurențiu, așa cum am anunțat. Jamila, cea care și-a chemat colega la tribunal a pierdut, iar acum a explicat tuturor ce înseamnă „furtul” de rețete.

Jamila s-a judecat cu o altă bucătăreasă celebră, Laura Laurențiu, pe drepturile de difuzare ale rețetei eclerului, iar acum le-a spus românilor că rețetele nu au drepturi de autor. În consecință, nimeni nu le poate „fura”, spune Jamila.

„Că ei vor să mă pună pe mine ca sursă sau nu este fix alegerea lor, dar niciodată nu am avut această pretenție”

Jamila susține că nu s-a supărat niciodată dacă cineva i-a preluat o rețetă, nici măcar dacă nu au trecut-o ca sursă și respectă munca fiecărui blogger în parte. „Nu poți acuza un om că a furat o rețetă, pentru că aceste rețete nu au drept de autor. Eu îmi văd rețetele mele, gram cu gram, la diferiți creatori de conținut.

Niciodată nu m-am dus să spun uite, aia e varianta mea. Eu am testat-o, m-am chinuit la ea, tu ai luat-o pur și simplu. Așa ceva, nu. I-am lăsat pe fiecare în parte să-și facă conținut. Pentru că ei au muncit la clipul respectiv. Că ei vor să mă pună pe mine ca sursă sau nu este fix alegerea lor, dar niciodată nu am avut această pretenție. Atâta timp cât tu vii și prezinți rețetele în fața publicului, ele vor fi preluate”, susține Jamila pe contul de socializare.

„Este dreptul lor să preia o rețetă și să o refacă”

Jamila mărturisește că fiecare blogger sau persoană poate să ia liniștit o rețetă și să o preia. Iar cine vrea să țină preparatul doar pentru el nu are decât o singură variantă: să-l pună în seif.

„Dacă noi vrem să ținem o rețetă doar pentru noi, să ne credem creatori sau inventatori, trebuie să punem frumos pe o hârtiuță, să încuiem într-un seif, să fie doar pentru noi și sufletul nostru. Dacă această rețetă ajunge acolo unde este public, nu mai este doar a noastră.

Asta e ideea rețetelor, de asta dăm rețete către oameni. Ca ei să le preia, fie că e vorba de alți bloggeri, fie că e vorba de un om care pur și simplu gătește la el acasă. Este dreptul lui să ia rețeta și să o refacă. Nu putem noi să punem monopol pe aceste rețete, fie că ne frustrează acest lucru. Că altcineva a făcut această rețetă și are mai multe vizualizări. Este fix meritul lor”, a explicat Jamila într-un video pe contul de socializare.

Chiar dacă a pierdut procesul, notorietatea Jamilei nu i-o poate lua nimeni, iar rețetele de ecler sunt peste tot: și pe bloguri, și pe site-uri specializate, și în caietele de rețete rămase de la mame și bunici, și în vechile cărți de bucate.

Sursă foto: unica

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre