Veste bună pentru pensionari. Guvernul urmează să negocieze la Bruxelles privind Legea pensiilor. Președintele Casei de Pensii susține că dorește eliminarea inechităților.
Sursele spun că pensia minimă ar urma să crească de la 1125 lei la 1350 lei. Pe de altă parte, punctul de pensie se așteaptă să urce de la 1785 lei la 2142 lei. Potrivit informațiilor oferite de președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, se dorește majorarea pensiilor și pentru a elimina inechitățile existente. Deocamdată însă, nu se cunoaște data de la care pensionarii vor primi pensiile mărite, dar se dorește ca acestea să fie corelate cu necesitățile „din sistem”.
„ (…) în final, pensionarii trebuie să beneficieze de un sistem echitabil și de un nivel de trai decent”
„(…) deși există un mecanism clar prevăzut în lege pentru indexarea pensiilor, este prematur să discutăm despre aceste schimbări începând cu 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, se preconizează că mecanismul va acoperi inflația și creșterea salariului mediu brut, astfel încât pensiile să fie corelate cu necesitățile din sistem.
Este evident că această reformă va necesita un efort suplimentar la bugetul de pensii pentru a asigura creșterea pensiilor și eliminarea inechităților existente. Dar, în final, pensionarii trebuie să beneficieze de un sistem echitabil și de un nivel de trai decent.”, a menționat Baciu.
Ministrul Muncii spune că pensiile vor creștere anul viitor
La rândul său, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii a declarat că pensiile vor crește anul viitor și speră că noua lege va fi gata până la 1 ianuarie 2024. „Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor.
„Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie”
În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor. În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană care spune că inflație+ jumătate din câștigul salarial mediu brut.
Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a spus Simona-Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook