Cabral a fost martor la niște imagini spectaculoase cu valurile fosforescente de la malul mării. În stilu-i caracteristic, prezentatorul a mărturisit că se simte „atacat de alieni”.
Pe 22 octombrie, Cabral a dat o fugă la Constanța și a avut parte de un fenomen cu adevărat spectaculos la malul Mării Negre: valurile au emis lumină fosforescentă. Prezentatorul alături de un prieten au filmat totul și au postat pe rețeaua de socializare, întrebându-se dacă trebuie să stea liniștiți sau să fugă din țară.
„E o algă sau fugim?”
„Mă gândesc că ar trebui să fie niște alge care fac treaba asta. Haideți să filmăm sau fugim din țară. (…) Noi dăm acum cu apă, este apă curată. Nu-mi dau seama cum se vede pe telefon acum. Dar culoarea e foarte intensă. Ne confirmă și nouă că e totul OK cineva care se pricepe la treaba asta? E o algă sau fugim?”, a spus Cabral zâmbind.
Ce reprezintă fenomenul de bioluminiscență
Potrivit oamenilor de știință, bioluminiscența numită și biofotogeneză este un fenomen produs de organismele vii, fiind un caz particular al chimioluminiscenței.
Lumina rece este produsă de organisme vii, respectiv licurici, pești abisali, ciuperci sau de microorganisme, „prin oxidarea unei substanțe proteice, secretată de acestea, numită luciferină cu ajutorul ATP-ului (adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozină)”.
„În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii”, au spus specialiștii de la Meteoplus.
Când se produce acest fenomen spectaculos
Pentru apariția acestui fenomen, susțin specialiștii, este esențială condiția atmosferică. Cu câțiva ani în urmă, dr. Florin Timofte, menționa că fenomenul se poate observa foarte bine la începutul verii, în lunile iunie și iulie.
Dar, spunea omul de știință, bioluminiscența se poate manifesta și în mijlocul iernii. „Trebuie să fie o perioadă de vreme calmă, înainte să fi fost un curent suficient de puternic care să împingă dinspre larg organismele care sunt concentrate. Acest fenomen se întâmplă oriunde. Poate să apară şi în larg, şi lângă coastă”, a precizat dr. Florin Timofte, pentru Ziua de Constanța.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook