Simona Ionescu / Redactor Șef

Cadourile primite de Nicolae Ceaușescu se vând la mica publicitate

Cadourile primite de Nicolae Ceaușescu se vând la mica publicitate
Tovarășul Nicolae Ceaușescu, cel mai iubit fiu al poporului, s-a născut pe 26 ianuarie 1918, în Scornicești, județul Olt. În fiecare an era sărbătorit de întreaga țară. Fiecare județ pregătea din timp cadourile, multe cu chipul conducătorului iubit și al soției sale. Darurile mergeau direct în depozite.

Nicolae Ceaușescu era sărbătorit în fiecare an de întreaga țară.  Ziarele vremii aveau urări pe prima pagină, cu articole omagiale cu titluri roșii. Primea ”munți” de cadouri, dar acestea  nu erau pe gustul Tovarășului. Au fost depozitate, dar acum, unul câte unul, se vând la mica publicitate.

Cadourile primite de Nicolae Ceaușescu se vând la mica publicitate

Nicolae Ceuașescu primea urări de la copiii de grădiniță și elevi, la muncitorii din fabric și uzine. „La mulţi ani, fiu iubitor, fiu al marelului popor. Să ne trăieşti mult şi bine c-avem mare nevoie de tine. Republica te iubeşte şi cu drag azi te sărbătoreşte“. Este o urare scrisă de un elev din Brașov. A fost foarte mândru când a fost publicată într-un ziar local.

Fiecare județ pregătea din timp cadourile pentru ”cel mai iubit conducător”. Însă, cadourile mergeau direct în depozite, iar Nicolae Ceaușescu nu le folosea niciodată.

„Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele disparate. Covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul «Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu!». Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model.

Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, spunea Camil Roguski, arhitectul preferat al ”conducătorului iubit”.

Această felicitare, de Anul Nou, a Uniuniii Scriitorilor din România, este semnată de cei mai importanți autori ai vremii. Se vinde cu 4 603 lei
Un covor făcut manual din lână cu chipul lui Nicolae și Elena Ceaușescu se vinde cu 40.000 de euro.

Chipul lui Nicolae Ceaușescu se vinde cu 40.000 de euro, negociabil

La mica publicitate se vând mai multe obiecte care au aparținut Gospodăriei de Partid sau unor colecționari. Se vând cărți despre Tovarășul, timbre, tablouri. Preețurile încep de la 10 lei pentru o revistă și ajung la câteva sute de lei. Cel mai mare preț se cere pentru un covor cu chipurile Tovarășului și Tovarășei.

Pe 16 septembrie 2021, un vânzător de pe OLX a publicat un anunț în care prezintă un covor făcut manual din lână cu chipul lui Nicolae și Elena Ceaușescu. Prețul este negociabil și începe de la 40.000 de euro.

“Unicat! Vând covorul manual din lână în centrul căruia este țesută efigia cu portretul lui Nicolae și Elena Ceaușescu, pe fond bleu, încadrați de un chenar în formă ovală, cu modele artizanale, cu dimensiunile: 2,95m/2,60 m. La confecționarea covorului, care s-a făcut manual de către un colectiv al U.C.E.C.O.M. Mislea Băicoi, la cererea unui demnitar care l-a oferit Familiei Ceaușescu, s-a lucrat doi ani. Dețin Acte de proveniență și autenticitate!”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre