Simona Ionescu / Redactor Șef

Călin Georgescu, atacat de fostul ambasador al SUA la București. Ambii cer desecretizarea despre atacul cibernetic discutat în CSAT

Călin Georgescu, atacat de fostul ambasador al SUA la București. Ambii cer desecretizarea despre atacul cibernetic discutat în CSAT
Până ce românii își vor alege noul președinte, vor mai trece câteva luni. Decizia Curții Constituționale a României (CCR), de zilele trecute, a creat un moment fără precedent. Alegerile prezidențiale au fost anulate, urmând să se organizeze altele. E de așteptat să apară inclusiv noi candidați, dar până atunci mass-media, persoanele publice, politicienii și diplomații dezbat intens, iar acuzațiile curg.

În timp ce se vehiculează un presupus atac cibernetic în care ar fi fost implicați rușii, candidatul independent Călin Georgescu are o cerere specială. Acesta câștigase practic primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind candidatul care a strâns cele mai multe voturi în urma scrutinului. Modul în care a devenit popular, prin intermediul unei anumite rețele sociale, a determinat CCR să anuleze, însă, rezultatele votului.

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii la București, a declarat duminică seară că hotărârea CCR a salvat România. El crede că, în caz contrar, țara „ar fi căzut într-o prăpastie”. Fostul ambasador e convins că România a fost victima unui atac cibernetic „de dimensiuni enorme”. Opinia lui este că documentele desecretizate de către CSAT reprezintă doar o mică parte din informațiile existente.

Zuckerman: „Democrația a fost protejată” prin anularea alegerilor

„Ce mă sperie e faptul că noi am lăsat să se întâmple lucrurile astea, să ajungem la acest punct. Mă bucură foarte tare și trebuie să felicit Guvernul, CCR și toată lumea care a participat să oprească această revoluție, nu știu ce nume să-i dau, pentru că a fost cel mai mare atac cibernetic, început de ruși, împotriva României, ca să preia România. Unii oameni încearcă să spună că e legat de Soros, marxiști, sunt minciuni. Ce s-a întâmplat aici e o acțiune în care democrația a fost protejată”, a explicat Adrian Zuckerman.

Prin referirea la Soroș, fostul ambasador contrazice teoria exprimată de Trump Jr. și de alți diplomați americani, care îl văd pe miliardar amestecat în alegerile din România prin tot felul de ong-uri finanțate de el.

Fostul ambasador american în România susține că documentele puse pe masă de CSAT conțin informații „halucinante”

El susține că a remarcat că „România a fost victima unui atac cibernetic de dimensiuni enorme”. De asemenea, fostul ambasador dă de înțeles că ar fi avut acces la mult mai multe informații decât au devenit publice. „Ce s-a declasificat e doar o mică parte din ce există și restul e halucinant ce e acolo. Sper să fie declasificate și restul documentelor în viitorul apropiat, ca lumea să înțeleagă ce atac masiv a fost.

Democrația a fost prezervată și România a fost salvată. Nu pot să zic asta destul de tare și clar. Dacă CCR nu ar fi făcut asta, România ar fi căzut într-o prăpastie. Nu contează cine ar fi câștigat, nu e un lucru politic, sistemul a fost atacat și au încercat să-l distrugă”, a concluzionat Adrian Zuckerman.

Și Călin Georgescu cere o desecretizare

Candidatul suveranist care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cere, de asemenea, desecretizarea unor documente. El vrea să devină publice integral discuțiile din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în care s-au prezentat documentele care au stat la baza deciziei anulării alegerilor de către CCR.

„Am cerut și revin insistent să se desecretizeze ședința CSAT. Măcar cel puțin audio. Să vedem care sunt acuzațiile sau alte documente. Să fie foarte precise. Eu spun așa: la ce s-a întâmplat vineri este o lovitură de stat făcută chiar de statul însuși”, a afirmat Călin Georgescu, duminică seara.

Se vorbește despre implicarea Rusiei

Așa cum se știe, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale, vineri, 6 decembrie. Decizia a fost luată pe baza documentelor desecretizate care au fost prezentate în ședința CSAT care a avut loc joi, 28 noiembrie. A fost vorba de documente provenite de la Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și de la Ministerul Afacerilor Interne.

Din ceea ce s-a comunicat public până acum, documentele secrete se referă la încălcarea legislației referitoare la finanțarea campaniei electorale, și anume la folosirea rețelei TikTok într-un mod presupus ilegal pentru promovarea candidatului Călin Georgescu și posibile interferențe din partea unor alte state (Rusia).

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre