Simona Ionescu / Redactor Șef

Cap și Pajură la Curtea Regală a Marii Britanii. Englezii vor avea parte de surpriză abia la sfârșitul anului

Cap și Pajură la Curtea Regală a Marii Britanii. Englezii vor avea parte de surpriză abia la sfârșitul anului
Săptămâna trecută, Monetăria Regală a prezentat opt noi monede ale Regelui Carol al III-lea, în cadrul celei mai mari schimbări aduse monedei britanice din ultimele decenii. Este pentru prima dată când ambele fețe, cap și pajură ale monedelor se schimbă în același timp.

Cele opt monede care îl înfățișează pe regele Charles vor intra la circulație la sfârșitul anului 2023, dar pot fi cumpărate ca parte a unui set de colecție, începând de la 33 de lire sterline pentru setul cu monede necirculate, strălucitoare, și până la 7725 de lire sterline pentru setul cu monede proof din aur.

Ce valoare ar putea avea noile monede în viitor

Monedele din setul pentru colecționari, în mod neobișnuit, prezintă un semn privat constând într-o mică coroană pe avers sau pe desenul „capetelor”, alături de efigia Majestății Sale, ceea ce le va diferenția de cele pe care oamenii le vor primi în rest.

Acestea nu sunt primele monede care îl înfățișează pe Regele Charles care intră în circulație, întrucât există deja monedele Memoriam 50p, care au intrat în circulație pentru prima dată în 2022 și monedele Coronation 50p, care au intrat în circulație la începutul acestui an. Cu toate acestea, este însă pentru prima dată când ambele fețe „cap” și „pajură” ale monedelor se schimbă în același timp.

„Valoarea monedelor va fi determinată de cererea și oferta de bază”

Ar putea noile monede să aibă vreo valoare în viitor? Potrivit lui Phil Mussell, director al Token Publishing, dacă vor crește sau nu în valoare în timp, depinde de numărul de monede care vor intra în circulație. „Monetăria Regală nu dictează câte monede vor intra în circulație, acest lucru este dictat de Trezorerie și de bănci.

Opt noi monede care îl înfățișează pe regele Charles au fost prezentate de Monetăria Regală

Valoarea monedelor va fi determinată de cererea și oferta de bază. Dacă există 500 de colecționari și doar 400 de monede în circulație, atunci acestea vor fi mai căutate. Un lucru este însă cert, Monetăria Regală nu va face o înlocuire masivă a monedei dintr-o dată, va fi un proces foarte gradual”, a spus acesta.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Monetăriei Regale a mărturisit că „este prea devreme pentru a confirma cantitățile și valorile specifice în acest moment”. Monedele intră în circulație în funcție de cererea din partea oficiilor poștale și a băncilor din Regatul Unit. Monetăria Regală răspunde prin emiterea de monede în numele Trezoreriei britanice, care decide în cele din urmă câte monede noi sunt puse în circulație.

Site-ul Change Checker estimează că 4,9 milioane de monede de 50p King Charles III Memoriam au intrat în circulație la sfârșitul anului 2022, în timp ce 5 milioane de monede de 50p King Charles Coronation au intrat în circulație anul acesta. Seturile de colecție pot fi cumpărate de pe site-ul Royal Mint.

„Mulți ne-au întrebat de-a lungul anilor când vom vedea un nou design pentru 1 liră sterlină”

„Una dintre cele mai interesante monede noi care vor fi lansate este cea de 1 liră sterlină. În 2017, noua monedă de 1 liră cu 12 fețe a înlocuit vechea liră rotundă. Această monedă a prezentat designul Națiunilor Coroanei, care a rămas neschimbat până în 2023, unde vedem acum noul design cu două albine.

Colecționarii vor fi încântați de această monedă, deoarece mulți ne-au întrebat de-a lungul anilor când vom vedea un nou design pentru 1 liră sterlină”, a declarat Rachel Barnes, de la site-ul de monede Change Checker. Seturile de bancnote cu monede de circulație strălucitoare sunt nelimitate și se vând cu 33 de lire sterline.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre