Nu o să vă vină să credeți de unde vin în România cartofii prăjiți de la McDonald’s și prin ce transformări trec până să devină meniul din fața voastră. Nici cartofii serviți, nici ambalajele, nu au nici cea mai mica legătură cu România, și nici cu America, țara unde a apărut McDonald’s. Chiar dacă cartofi se cultivă cu succes și în România, McDonald’s îi produce în Austria.
La fabrica Frisch & Frost dintr-un mic orășel, Hollabrunn, sunt procesate 104.000 de tone de produse, din care 48.000 de tone de cartofi. Din această cantitate, trei sferturi merg către un singur client: McDonald’s. Din această cantitate, 60% asigură necesarul restaurantelor din Italia, 20-25% merg spre cele din Austria, iar diferența ajunge la unitățile din România. Altfel spus, cartofii de pe tăvile românilor sunt austrieci și provin de pe aceeași linie de producție cu cei care ajung pe masa clientului italian sau austriac.
Mai avem o informație interesantă: românii consumă anual 25 de milioane de porții de cartofi prăjiți la McDonald’s. Practic, unul din doi clienți care mănâncă la McDonald’s comandă o porție de cartofi prăjiți. Statisticile arată că McDonald’s are, în România, anual, peste 51 de milioane de clienți. De altfel, McDonald’s este cel mai mare lanț de restaurante din România, deținând 65 de locații în 21 de orașe.
Cartofii prăjiți de la McDonald’s vin din Austria
Compania austriacă amintită nu doar procesează cartofii, ci îi și achiziționează de la producători. Astfel, firma a trebuit să găsească agricultori care cultivă cartofi din soiurile Agria și Innovator. Acestea sunt soiuri care, în mod tradițional nu erau cultivate în Austria, iar acum, întreaga producție a cultivatorilor celor două soiuri ajunge în depozitele Frisch& Frost aflate pe o suprafață de 22.000 de metri pătrați.
Cartofii aduși de agricultorii din zonă sunt depozitați, cântăriți și spălați, apoi sortați. Astfel, cartofii care au dimensiune redusă vor fi folosiți pentru sortimentul „wedges”. Totodată se elimină cartofii stricați, cantitatea variind între 0,5 și 20%. După ce sunt sortați, cartofii sunt spălați, apoi intră pe banda de producție. Aici, câteva angajate caută cartofii cu imperfecțiuni și-i retușează. Se spală iar și abia după aceea li se va îndepărta coaja. Urmează o nouă spălare și tăierea cartofilor.
Odată curățați complet și igienizați, cartofii sunt tăiați în forma standard de cartofi prăjiți și intră în etapa de prefierbere. După aceea cartofii sunt uscați și, ulterior, preprăjiți într-un ulei similar celui din orice restaurant McDonald’s. Acest ulei este o combinație între ulei de rapiță și de floarea soarelui.
Procedeul e atent monitorizat: cartofii sunt prăjiți timp de 40 de secunde la 185 de grade Celsius. Se răcesc forțat, 10 minute, la o temperatură între 0 și 2 grade Celsius, iar apoi sunt congelați, la -8, chiar -10 grade Celsius, aproximativ 10-15 minute, astfel încât, atunci când sunt ambalați, să nu se rupă.
Întreg acest proces a fost văzut, în urmă cu câțiva ani, și de reporteri din România, duși de conducerea McDonald`s să viziteze una dintre fabricile lor. Apăruseră zvonuri în toată presa internațională că produsul „cartofi prăjiți” nu sunt în regulă.
Pentru a fi gustoși, cartofii trec inclusiv printr-o baie de zahăr
Mai e de amintit că, în urmă cu câțiva ani, într-un clip făcut public de McDonald’s, se arată și cum sunt tratați cartofii în timpul procesului de pregătire în fabrică. Astfel, după ce au fost tăiați, sunt tratați cu pirofosfat, un acid care previne schimbarea culorii lor în gri în drum spre depozite. Apoi sunt introduși în dextroză (zahăr natural). Această etapă e necesară pentru a le menține culoarea aurie.
Așa congelați, cartofii se ambalează în pungi care apoi sunt depozitate în congelatoare, în cutii, cu greutate între 750 de grame și 2,5 kilograme. Ar mai fi de spus că acești cartofi pregătiți au un termen de valabilitate de 9 luni. Fabrica austriacă are inclusiv o cameră de degustare a lor ( pentru a se asigura că produsul este în standardele cerute).
Toată operațiunea, din momentul în care cartofii sunt aduși la fabrică, în depozit și până ce ajung, ambalați, în congelator, durează, în medie, o oră și 20 de minute. Iar din momentul scoaterii lor din ambalaj într-un restaurant McDonald’s și până la servirea lor mai trec alte 3 minute.
McDonald’s a recunoscut că produsele de carne conțin hormoni
Încă de acum 10 ani, McDonald’s a acceptat să arate publicului procesul de preparare al cartofilor prăjiți, dar și al burgerilor, pentru a dovedi ca acestea folosesc exclusiv ingrediente naturale și că nu suferă foarte multe modificări pe parcursul preparării. Conform Daily Mail, în 2014 McDonald’s, a permis jurnaliștilor de la emisiunea Good Morning America să intre în bucătăria unui restaurant din California, astfel încât telespectatorii au putut observa întregul proces de preparare a mâncării, dar și faptul că burgerii sunt făcuți 100% din carne de vită.
Prin aceasta inițiativa, McDonald’s a încercat să oprească zvonurile apărute în presă în legătura cu felul în care se prepară produsele. Compania a dat asigurări că burgerii sunt preparați exclusiv din carne de vită curată și atent verificată ca să nu fie alterată.
Pe de alta parte, compania a recunoscut pe site-ul oficial că folosește Dimethylpolysiloxane în uleiul pentru prepararea McNuggets, dar și că în carnea din care se fac preparatele se găsesc hormoni de creștere, menționând faptul că aceștia nu sunt incluși de companie, ci provin din practica des întâlnită în fermele de animale din SUA, care apelează la astfel de practici pentru creșterea rapidă a animalelor, mai arată sursa citată.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook