Simona Ionescu / Redactor Șef

Cartofii încolțiți, un pericol pentru sănătate. Specialiștii vă învață ce să faceți în acest caz

Cartofii încolțiți, un pericol pentru sănătate. Specialiștii vă învață ce să faceți în acest caz
Vă e poftă de porție rumenă de cartofi prăjiți? Aveți grijă și nu folosiți cartofii încolțiți, pentru că vă puteți îmbolnăvi. Iată ce spun specialiștii.

Potrivit specialiștilor, cartofii conțin doi compuși glicoalcaloizi, e vorba de solanina și chaconina cu beneficii pentru sănătate. În cazul în care aceștia încolțesc, va exista o cantitate prea mare din acești compuși și cartofii devin toxici.

Se produce solanina

„Atunci când cartofii încolțesc și au pete verzi, înseamnă de obicei că au fost expuși la lumină pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru poate face ca acești cartofi să producă o toxină naturală numită solanină, care este concentrată în părțile verzi ale cartofului”, spune Minwei Xu, profesor asistent în cadrul departamentului de știința plantelor de la North Dakota State University și membru al Institutului de Tehnologie Alimentară.

Cartofii încolțiți nu se consumă

Atunci când cartofii au germeni și pete verzi, cel mai sigur este să îi aruncați rapid la coșul de gunoi. „Dacă un cartof are doar o mică pată verde, o puteți arunca și se poate mânca. Dacă însă un cartof are zone verzi mari sau dacă germenii sunt lungi și bine dezvoltați, cel mai bine este să aruncați întregul cartof pentru a evita riscul de otrăvire cu solanină”, mai spune profesorul.

Deși îndepărtarea petelor verzi și a germenilor reduce glicalcaloizii, nu înseamnă că aceștia au dispărut complet. Și fie că fierbeți sau coaceți, prăjiți sau frigeți, gătitul nu diminuează toxinele.

Nu consumați cartofii încolțiți. Sunt toxici pentru sănătate

Toxinele se pot găsi și în pulpa cartofului

„Nu elimină toate toxinele, deoarece acestea se pot găsi și în pulpa cartofului, așa că cel mai bine este să fie aruncat”, susține și nutriționistul dietetician înregistrat Rahaf Al Bochi, RDN, LD proprietar al Olive Tree Nutrition și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Simptomele de toxicitate pot apărea în câteva ore și pot include vărsături, diaree, dureri de cap și confuzie, informează Centrul Național de Otrăvire.

Fiți atenți unde îi depozitați

Extrem de important este și unde vor fi depozitați cartofii. „Cartofii trebuie depozitați într-un loc răcoros, uscat și întunecat, cum ar fi o cămară, un dulap sau o pivniță. Evitați să depozitați cartofii în zone expuse la lumină sau la căldură, cum ar fi pe un pervaz însorit, în apropierea unui aragaz sau cuptor sau în frigider”, subliniază Xu.

Păstrați-i într-un recipient respirabil care permite aerului să circule, cum ar fi o pungă de hârtie sau de plasă, un coș sau o cutie de carton. Nu puneți niciodată cartofii în pungi de plastic sigilate, pentru că se produce umezeală care declanșează germinarea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre