Simona Ionescu / Redactor Șef

Cât bani primește un angajat în 2025, după plata taxelor la stat. Un economist explică alternativele

Cât bani primește un angajat în 2025, după plata taxelor la stat. Un economist explică alternativele
Schimbările fiscale din ultimii ani au aruncat pe toată lumea în haos. Începând de la contabili, consultanții fiscali, dar și simpli angajați, taxele datorate la stat au ajuns să fie o nebuloasă. Un economist a făcut lumină în problemă și a explicat câți bani va primi un angajat în 2025, dar și ce soluții alternative există.

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut a crescut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. Astfel, un angajat va primi mai mulți bani, însă totodată va plăti și mai multe taxe. La un salariu brut de 4.050 de lei, angajatul va primi în mână 2.574 de lei, cu menținerea facilității celor 300 de lei netaxați. În total, costul suportat de angajator ar fi de 4.134 lei, conform modificărilor fiscale. 

Astfel, taxele la stat rămân la fel de mari anul acesta, spre nemulțumirea atât a angajaților, cât și a angajatorilor. Economistul Radu Georgescu a explicat ce metode alternative au angajații care nu vor să mai dea către stat 42% din salariul brut. Sigur, metodele sunt condiționate de câțiva factori importanți. 

SRL sau PFA, prezentate ca metode alternative 

Economistul a explicat faptul că, dacă un angajat plătește 42% către stat, în cazul unui SRL sau PFA lucrurile stau diferit. Astfel, acesta spune că dacă încasezi veniturile pe un SRL cu impozitare 1%, statul îți ia taxe 20%. 

Consultantul fiscal sugerează celor ce lucrează de acasă să se îndrepte către alte forme legale de a încasa banii. Acesta a explicat că încheierea unui contract de servicii este mai convenabilă. 

Telemunca și activitățile dependente nu se încadrează la forme juridice precum SRL sau PFA

Totuși, aici trebuie menționat un aspect extrem de important, anume că trebuie bifate o serie de condiții, astfel angajații riscă să se trezească cu sancțiuni, în cazul în care se descoperă că desfășoară o „activitate dependentă”. Adică cei care vor să apeleze la forme juridice precum SRL sau PFA nu trebuie să îndeplinească condițiile unui angajat, conform Codului Muncii: program fix de opt ore pe zi la aceeași persoană juridică, lucratul exclusiv pentru același angajator, precum și altele. 

Cât bani primește un angajat în 2025, după plata taxelor la stat. Un economist explică alternativele
Pentru cei care prestează servicii, există și varianta unui SRL sau PFA, unde taxele către stat sunt mai mici

De asemenea, de menționat și faptul că, deși pandemia a determinat mulți angajați să practice telemunca, aceasta intră tot sub incidența unui contract individual de muncă, fiind reglementată în Codul Muncii, art. 108-110. 

Soluții alternative la contractul individual de muncă

Pentru cei ce nu se încadrează la telemuncă sau alte forme de activitate dependentă, economistul propune trecerea la contract de prestări servicii. Sigur, asta implică o cale antreprenorială. 

„Dacă aș fi angajat, mâine aș face primul drum la Registrul Comerțului pentru a înființa o firmă. Apoi aș merge la HR și le-aș propune să mă plătească pe firmă. Aș trage tare să termin în 3 ore ce am de făcut. Și aș începe călătoria antreprenorială. 

Aș începe să caut clientul nr. 2. Apoi clientul nr. 3. Deja de la clientul nr. 5 începi să înțelegi cu adevărat ce înseamnă să fii independent financiar. Și vei plăti taxe mult mai mici decât un salariat. Bonus: Unele cheltuieli poți să le pui pe firmă: mașină, combustibil, protocol etc.”, a precizat consultantul Radu Georgescu. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri