Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut a crescut de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. Astfel, un angajat va primi mai mulți bani, însă totodată va plăti și mai multe taxe. La un salariu brut de 4.050 de lei, angajatul va primi în mână 2.574 de lei, cu menținerea facilității celor 300 de lei netaxați. În total, costul suportat de angajator ar fi de 4.134 lei, conform modificărilor fiscale.
Astfel, taxele la stat rămân la fel de mari anul acesta, spre nemulțumirea atât a angajaților, cât și a angajatorilor. Economistul Radu Georgescu a explicat ce metode alternative au angajații care nu vor să mai dea către stat 42% din salariul brut. Sigur, metodele sunt condiționate de câțiva factori importanți.
SRL sau PFA, prezentate ca metode alternative
Economistul a explicat faptul că, dacă un angajat plătește 42% către stat, în cazul unui SRL sau PFA lucrurile stau diferit. Astfel, acesta spune că dacă încasezi veniturile pe un SRL cu impozitare 1%, statul îți ia taxe 20%.
Consultantul fiscal sugerează celor ce lucrează de acasă să se îndrepte către alte forme legale de a încasa banii. Acesta a explicat că încheierea unui contract de servicii este mai convenabilă.
Telemunca și activitățile dependente nu se încadrează la forme juridice precum SRL sau PFA
Totuși, aici trebuie menționat un aspect extrem de important, anume că trebuie bifate o serie de condiții, astfel angajații riscă să se trezească cu sancțiuni, în cazul în care se descoperă că desfășoară o „activitate dependentă”. Adică cei care vor să apeleze la forme juridice precum SRL sau PFA nu trebuie să îndeplinească condițiile unui angajat, conform Codului Muncii: program fix de opt ore pe zi la aceeași persoană juridică, lucratul exclusiv pentru același angajator, precum și altele.
De asemenea, de menționat și faptul că, deși pandemia a determinat mulți angajați să practice telemunca, aceasta intră tot sub incidența unui contract individual de muncă, fiind reglementată în Codul Muncii, art. 108-110.
Soluții alternative la contractul individual de muncă
Pentru cei ce nu se încadrează la telemuncă sau alte forme de activitate dependentă, economistul propune trecerea la contract de prestări servicii. Sigur, asta implică o cale antreprenorială.
„Dacă aș fi angajat, mâine aș face primul drum la Registrul Comerțului pentru a înființa o firmă. Apoi aș merge la HR și le-aș propune să mă plătească pe firmă. Aș trage tare să termin în 3 ore ce am de făcut. Și aș începe călătoria antreprenorială.
Aș începe să caut clientul nr. 2. Apoi clientul nr. 3. Deja de la clientul nr. 5 începi să înțelegi cu adevărat ce înseamnă să fii independent financiar. Și vei plăti taxe mult mai mici decât un salariat. Bonus: Unele cheltuieli poți să le pui pe firmă: mașină, combustibil, protocol etc.”, a precizat consultantul Radu Georgescu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Revine un serial care a rupt audiențele. Fanii sunt în al 9-lea cer
- Vești proaste pentru acești șoferi. Vor plăti foarte scump
- Semnal de alarmă! Băutura periculoasă, consumată în fast-food-urile din România
- Măsurile guvernului vor scumpi mâncarea cu 10%
- Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- Israel, noi tensiuni în relația cu Turcia din cauza situației din Siria
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
- Ce înseamnă când visezi păduchi - Interpretarea și semnificațiile viselor
- Ianuarie deschide Portalul Schimbării: Cum să atragi fericirea în viața ta. Cele 10 legi după ...