Simona Ionescu / Redactor Șef

Cazul asasinului lui Trump. Descoperirea care a aruncat în aer America: ce a făcut FBI la morgă

Cazul asasinului lui Trump. Descoperirea care a aruncat în aer America: ce a făcut FBI la morgă
FBI se confruntă cu acuzații grave și este în mijlocul unui scandal monstru. Totul ar avea legătură cu cazul împușcării lui Trump și cu atacatorul acestuia, Thomas Crooks.

Ancheta privind împușcarea lui Trump este în plină desfășurare, însă un scandal monstru planează asupra FBI-ului. Totul a fost dezvăluit de un congressman republican din Louisiana pe nume Clay Higgins. Acesta acuză FBI că și-a „băgat coada” la morgă, acolo unde era corpul lui Thomas Matthew Crooks, cel care l-a împușcat pe Trump. 

Clay Higgins, care a fost numit în grupul de lucru bipartizan al Congresului pentru a revizui tentativa de asasinat, a încercat să vadă corpul lui Crooks pe 5 august ca parte a propriei sale investigații.

FBI a dat liber la incinerarea corpului 

Higgins, care este fost căpitan de poliție a declarat că solicitarea sa de a vedea corpul a „provocat un adevărat scandal și a dezvăluit un fapt tulburător”.

În acel moment, el a aflat că FBI-ul „a eliberat corpul pentru incinerare la 10 zile” după împușcătura din Butler, Pennsylvania, pe 13 iulie. 

FBI a aprobat în tăcere incinerarea corpului lui Matthew Crooks, atacatorul lui Trump

Higgins spune că „nimeni nu știa” că trupul fusese returnat familiei, nici măcar medicul legist al comitatului și forțele locale de ordine. El scrie că medicul legist avea încă „autoritatea legală asupra corpului” atunci când FBI-ul a luat această decizie și acuză agenția de „obstrucționare” a justiției. 

Unul dintre cele mai mari eșecuri de securitate din istoria Americii

Raportul congresmanului vine în contextul unor preocupări grave cu privire la modul în care a fost posibil ca împușcătura să aibă loc. La acel moment, Trump a scăpat cu greu cu viață și un participant la miting a fost ucis. Incidentul este considerat unul dintre cele mai mari eșecuri de securitate din istoria americană.

Șefa Serviciului Secret, Kimberly Cheatle, a fost forțată să demisioneze pe 23 iulie. Cu toate acestea, multe întrebări rămân fără răspuns, fără ca vreun motiv să fi fost încă oferit pentru tentativa de asasinat a lui Crooks, care avea doar 20 de ani.

Higgins acuză FBI de obstrucționare a anchetei 

Higgins a declarat că a decis să investigheze personal incidentul în timpul unei vizite „la fața locului” în Butler, între 4 și 6 august. Raportul său preliminar de investigație a fost trimis președintelui grupului de lucru, Mike Kelly, pe 12 august și publicat pe site-ul lui Higgins aseară. În raport, el pune sub semnul întrebării de ce corpul lui Crooks a fost eliberat familiei de către FBI fără nicio supraveghere.

Tentativa de asasinat este considerată unul dintre cele mai mari eșecuri de securitate din America

„Problema cu faptul că nu am putut examina efectiv corpul este că nu voi ști 100% dacă raportul medicului legist și raportul autopsiei sunt corecte. De fapt, nu vom ști niciodată”, scrie Higgins.

„Da, vom primi rapoartele și fotografiile, dar nu voi putea niciodată să spun cu certitudine că acele rapoarte și fotografii sunt corecte conform propriei mele examinări a corpului. Din nou, similar cu eliberarea locului crimei și eliminarea dovezilor biologice de la fața locului… această acțiune a FBI-ului poate fi descrisă de orice om rațional doar ca o obstrucționare a oricărui efort de investigație ulterioară.”

FBI a aprobat incinerarea chiar în ziua deschiderii anchetelor paralele

Republicanul afirmă că, pe 23 iulie, ziua în care Crooks a fost incinerat, atât Comitetul pentru Securitate Internă, cât și Comitetul de Supraveghere au deschis investigații privind tentativa de asasinat, în timp ce Mike Johnson a declarat că formează un organism de investigație al Congresului.

FBI nu a oferit până acum un motiv pentru fapta comisă de Thomas Matthew Crooks (foto)
Sursa: DailyMail

„De ce, atunci, pe ce bază, ar elibera FBI-ul corpul acestuia familiei pentru incinerare? Acest tipar de investigare de tip pământ pârjolit al FBI-ului este destul de tulburător”, scrie Higgins.

După publicarea raportului său, Higgins a declarat că nu va lăsa nimic neverificat pe măsură ce continuă să lucreze alături de colegii săi, ca parte a grupului bipartizan care investighează tentativa de asasinat.

Higgins a lucrat ca ofițer de poliție în trecut

„Așa cum am spus, fiecare întrebare va primi un răspuns, fiecare teorie va fi explorată și fiecare îndoială va fi eliminată. Poporul american merită să afle adevărul complet despre tentativa de asasinat a președintelui Trump”, a spus el.

Înainte de a fi ales în Camera Reprezentanților în 2016, Higgins a lucrat ca ofițer de poliție în Louisiana. În noiembrie 2023, el a sugerat că violența de la Capitoliu din 6 ianuarie a fost cauzată de agenți aduși de FBI în „autobuze fantomă”.

Grupul de lucru, format din 13 membri printre care și Higgins, va emite un raport final înainte de 13 decembrie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre