Simona Ionescu / Redactor Șef

Cazul Pistorius UPDATE. Bărbatul fără picioare, care și-a ucis iubita fotomodel, a primit noua sentință

Cazul Pistorius UPDATE. Bărbatul fără picioare, care și-a ucis iubita fotomodel, a primit noua sentință
Uciderea fotomodelului Reeva Steenkamp a șocat întreaga lumea. Frumoasa blondină era iubita unuia din atleții cunoscuți la nivel mondial, însă în loc de planuri de nuntă, acolo a urmat o înmormântare și o condamnare la pușcărie.

UPDATE. A primit noua sentință

Oscar Pistorius, atletul fără picioare, a primit sentința după ce a făcut cerere de eliberare. Instanța a dat noul verdict. Pistorius va fi eliberat din închisoare la aproape 11 ani după ce și-a ucis iubita. Conform noii sentințe, fostul campion paralimpic va mai sta o perioadă după gratii căci va fi pus în libertate în ianuarie, potrivit Sky News.

Știrea inițială. Bărbatul fără picioare, care a ucis un fotomodel, face o nouă mișcare revoltatoare

 

Oscar Pistorius a fost unul dintre cei mai bine cotați atleți paraolimpici din lume. În urma unei afecțiuni, i-au fost amputate ambele membre inferioare mai jos de genunchi la vârsta de 11 luni. El s-a născut cu  hemimelie fibulară (absența congenitală a fibulei). Acest lucru nu l-a oprit să aibă o carieră de sportiv și să participe la o mulțime de evenimente sportive, inclusiv concurând cu sportivii valizi.

Sportivul paralimpic Oscar Pistorius a doborât recorduri neeagalete de alți sportivi în condiția sa. A concurat cu sportivi valizi, la Jocurile Olimpice (Sursa foto: Instagram)

În 2012, septuplul campion paralimpic era deja poreclit „Blade Runner”, cu referire la protezele sale din carbon. În același an a intrat în istoria sportului mondial, concurând alături de atleţi fără handicap în proba de 400 de metri la Jocurile Olimpice de la Londra și ajungând în semifinală. Participarea sa în competiție a marcat o premieră. Niciun atlet cu ambele picioare amputate nu a mai avut curajul să participe la o cursă de o asemenea importanță.

Filmul crimei din noaptea zilei îndrăgostiților

Un an mai târziu, în noaptea de 13 spre 14 februarie 2013, sportivul sud-african fără picioare și-a ucis iubita, modelul Reeva Steenkamp, în vârstă de 29 de ani. Cei doi locuiau împreună în locuința ultra securizată a atletului din Pretoria, capitala Africii de Sud. Sportivul și-a ucis iubita  trăgând cu o puşcă de vânătoare prin uşa de la baie a dormitorului său. A fost arestat în primele ore ale dimineţii zilei îndrăgostiților din 2013.

Bărbatul a spus că a crezut că un intrus a pătruns în locuinţa sa, astfel că a făcut uz de armă ca să se protejeze și ca să își protejeze iubita. În timpul procesului, însă, au existat martori care au relatat incidentele violente dintre cei doi, și anume faptul că în ultima perioadă se certau destul de des. De altfel un martor a declarat în timpul procesului că aceștia s-au certat într-una ore în șir în noaptea fatală. Martorul a spus că a auzit focuri de armă și a ieșit pe balcon, văzând lumină în casa lui Pistorius. A auzit țipetele unei femei, apoi alte focuri de armă.

Reeva Steenkamp a fost ucisă de iubitul său, sportivul paralimpic Oscar Pistorius, care a tras asupra ei în timp ce se afla la baie (Sursa foto: Instagram)

Reeva Steenkampa fost ucisă în timp ce se afla pe toaletă. Practic, așa cum procurorul de caz a stabilit, sportivul a avut nevoie de un unghi anume pentru a trage, astfel încât să o nimerească. Trei gloanțe au lovit-o pe iubita sportivului.

Bărbatul fără picioare, condamnat cu greu pentru că a ucis un fotomodel

Fostul campion paralimpic sud-african Oscar Pistorius a fost trimis în judecată și, la mai bine de un an de la comiterea faptei, și-a aflat sentința. Totodată, el a fost cercetat și pentru deținere ilegală de muniție. La percheziții s-au găsit gloanțe de calibrul 38 mm, în contextul în care sportivul nu avea autorizație pentru o armă de un asemenea calibru.

În octombrie 2014, sportivul paralimpic a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru omor din culpă. Oscar Pistorius a fost eliberat un an mai târziu, în timp ce apelul acuzării era încă pe rol. Curtea de Apel l-a găsit însă vinovat de crimă și l-a condamnat la 6 ani de închisoare. Acuzarea a făcut din nou apel la durata sentinței, și a obținut, în 2017, o condamnare definitivă la 15 ani de închisoare. El se află de atunci în detenție, iar acum a făcut cerere pentru eliberare condiționată, după cum a anunţat Departamentul penitenciarelor din Africa de Sud, potrivit AFP.

Comisia însărcinată cu eliberarea condiţionată „va stabili dacă deţinutul este sau nu apt pentru reintegrarea socială”, se precizează în comunicat. Abia după ce va fi aprobată cererea se va stabili și data la care sportivul ar putea părăsi penitenciarul.

Oscar Pistorius a mai făcut o primă cerere de eliberare  condiționată în luna martie a acestui an, dar aceasta a fost respinsă. Conform legislaţiei sud-africane, poate beneficia de eliberare condiţionată după ce a executat jumătate din pedeapsă.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre