Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce a vrut să facă de fapt Ceaușescu atunci când a interzis avorturile. Planul era pentru anul 2000

Ce a vrut să facă de fapt Ceaușescu atunci când a interzis avorturile. Planul era pentru anul 2000
Una dintre obsesiile lui Nicolae Ceaușescu era ca populația țării să crească cât mai mult. Și pusese la cale un plan bine pus la punct.

Planul era ca în 1990 populația României să ajungă la 25 de milioane de locuitori. Iar în 2000 să fie de 30 de milioane de locuitori. Câte femei au murit din cauza avorturilor interzise de Nicolae Ceaușescu.

Doar că nu toate femeile vroiau țină cont de planul lui Nicolae Ceaușescu și viața lor s-a transformat într-o adevărată dramă. Multe dintre acestea au murit, iar mii de copii au ajuns în orfelinate unde au trăit momente cumplite. Pentru că acele locuri nu erau case de copii, ci mai degrabă lagăre de exterminare.

Dar nu a interesat pe nimeni faptul că celor mici li s-a mutilat sufletul. Care a fost motivul pentru care Ceaușescu a dorit ca populația să crească? De la a avea mult mai multă forță de muncă, dar și o armată bine pusă la punct, până la obsesia obținerii „omului nou”.

Reglementarea avorturilor

Toată nebunia a început în anul 1966, când Ceaușescu a dat un decret prin care urma să se refacă demografic România. Iar măsurile pentru creștere a natalității cuprindea măsuri foarte dure. Potrivit informațiilor oferite de Ioan Bolovan în lucrarea „Aspecte privind relaţia politică-demografie în timpul regimului comunist din România”.

Când Ceaușescu a preluat puterea în anul 1965, „rata brută de natalitate coborâse pentru prima dată sub pragul de 15 la mie continuându-şi declinul şi în anul următor(14,3 la mie)”. Atunci a decis Nicolae Ceaușescu să intervină în problemele populației. Așa a luat naștere decretul 770/1966 care interzicea avortul în România.

Când putea fi autorizată sarcina

Existau însă și situații în femeilor li se dădea voie să facă avort. Atunci când viața mamei era pusă în pericol de sarcină, dar și când unul dintre părinți suferea de o boală genetică din cauza căreia micuțul putea să se nască cu malformații. De asemenea, era acceptată întreruperea de sarcină atunci când viitoarea mamă suferea de invalidități psihice sau fizice sau când o femeie a devenit însărcinată ca urmare a unui incest sau viol. Nu în ultimul rând, femeia putea face avort dacă avea acasă patru copii sau depășise vârsta de 45 de ani.

Aceștia sunt decrețeii

Erau interzise importurile de anticoncepționale

În afară de avort, Ceaușescu a interzise orice import de anticoncepționale. Avea și o motivație: el se născuse într-o familie cu zece copii și toți au trăit într-o singură cameră. Partidul era foarte atent și la membrii PCR care divorțaseră sau soțiile făcuseră avorturi. Iar în acest caz nu erau promovați în funcții mai înalte. Și totul pentru ca planul lui Ceaușescu să fie dus la îndeplinire: în anul 1990 să fie 25 de milioane de locuitori, iar în 2000 populația să ajungă la 30 de milioane de suflete.

Medicii turnători

Ca atare, orice femeie care rămânea însărcinată era obligată să nască. Asta dacă nu vroia să moară în urma unui avort ilegal sau să ajungă în spatele gratiilor. Și pentru ca totul să decurgă ca la carte, au apărut și turnătorii. Care erau din toate clasele sociale, de la simpli colegi, la medici sau directori.

Rolul acestora era să fie cu ochii pe femeile însărcinate și să spună partidului orice lucru suspect. Muncitoarele trăiau o viață de coșmar, pentru că erau obligate să meargă periodic la controale ginecologice unde medicii să vadă dacă a existat un avort. În anul 1967, Ceaușescu a avut primul motiv de fericire: numărul de copii născuți față de anul precedent s-a dublat. Așa au venit pe lume decrețeii, în mare majoritate a lor fără să fie doriți de părinți.

Divorțurile au scăzut

Puși într-o asemenea situație, partenerii au ajuns chiar să-și programeze zilele în care să facă amor. Și cuplurile chiar dacă nu se înțelegeau nu ajungeau la divorț, pentru că ascultau orbește partidul. Dar această situație n-a ținut prea mult, pentru că femeile, sătule de sarcini au început să facă avorturi ilegale în condiții greu de imaginat.

Iar multe dintre aceste au trecut la cele veșnice pentru că apelau la femei fără nici un fel de specializare în domeniu, iar întreruperile de sarcină se făceau în debarale sau mese de bucătărie. Dar existau și medici care le lăsau să moară pentru că le era frică de consecințe. Se estimează că din momentul în care a intrat în vigoare legea anti-avort și până când Ceaușescu a fost înlătura de la putere au murit mai mult de 9000 de femei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre