Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce-i așteaptă pe români din noiembrie 2023 și ianuarie 2024. Iată care sunt noile măsuri fiscale

Ce-i așteaptă pe români din noiembrie 2023 și ianuarie 2024. Iată care sunt noile măsuri fiscale
Potrivit informațiilor oferite de ProTV, noile măsuri fiscale urmează să intre în vigoare în două etape. Prima dată de la 1 noiembrie 2023, dar și de la 1 ianuarie 2024. Iată ce trebuie să știe românii.

Miercuri, noile măsuri fiscale adoptate în Parlament și asumate de Guvern au fost declarate constituționale. Vor deveni lege când vor fi promulgate de Klaus Iohannis și publicate în Monitorul Oficial.

Ce modificări intră în vigoare de la 1 noiembrie 2023

Începând cu 1 noiembrie 2023, nu se mai acorda scutire CASS pentru angajații din construcții și agricultură. De asemenea, IT-iștii vor plăti impozit pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut. IT-iștii vor fi scutiți de cota CAS corespunzătoarea fondului de pensii privat, în limita unui salariu brut de 10.000 de lei. Angajaților din agricultură și construcții nu li se mai acordă scutire CAM. De la o persoană juridică se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1000 de lei.

Cine nu respectă legea va primi amendă de 25% din suma plătită/încasată

Către persoanele juridice se pot face plăți în limita unui plafon zilnic de 1000 de lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2000 de lei/zi.

Intră în vigoare noile măsuri fiscale

Între o persoană fizică și persoană juridică se pot face încasări și plăți în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană. În plus, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei. Cine nu respectă plafoanele de mai sus vor primi amendă de 25% din suma plătită/încasată/deținută în casierie, care depășește plafonul. Plăți și încasări între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei.

Ce modificări intră în vigoare de anul viitor

De la 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare alte modificări. Pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță se aplică CASS, iar pentru locuințe de maxim 600.000 de lei (exclusiv TVA) și suprafața utilă maximă de 120 mp, va crește TVA-ul de la 5% la 9%. De asemenea, va crește TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio și eco, serviciile din centrele fitness, livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, expoziții și cinematografe. Tot de anul viitor, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe ţară.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre