Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce îl așteaptă pe Cătălin Cherecheș în România: celulă spațioasă și sală de sport

Ce îl așteaptă pe Cătălin Cherecheș în România: celulă spațioasă și sală de sport
Fostul primar Cătălin Cherecheș n-a avut noroc să stea în Germania. Bărbatul va fi adus astăzi în România cu escortă și va fi predat autorităților.

Potrivit președintelui Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Cosmin Dorobanțu, Cătălin Cherecheș crede că fostul primar va petrece cele 21 de zile de carantină la închisoarea Rahova. Acest lucru a fost confirmat și de Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

„O să mănânce din ghium”

„O să fie dus la Penitenciarul Aiud, vă spun eu. O să mănânce din ghium, ca toți ceilalți deținuți din incinta Penitenciarului Rahova. Dar poate să-și comande online, că acum este un program în care se pot face cumpărături online“, a spus Cosmin Dorobanțu pentru B1TV.

Alina Gorghiu spune că va avea apă caldă permanent

La rândul său, Alina Gorghiu susține că fugarul Cherecheș va sta într-o celulă cu alți doi deținuți într-o închisoare unde au fost inaugurate recent locuri de detenție. Va avea pat individual și permanent apă rece și caldă. Ministrul Justiției nu a vrut însă să dea detalii despre traseu „pentru că ne dorim să-l aducem în cât mai bune condiții”, dar a menționat că fostul primar va avea regim închis.

Cătălin Cherecheș va sta 21 de zile la penitenciarul Rahova

La Rahova, va sta într-o cameră de 19 mp

De asemenea, Alina Gorghiu a afirmat că pentru a fi pus în aplicare mandatul european, Ministerul Justiției „a oferit autorităților din Germania un set de garanții cu privire la condițiile din penitenciare”. Cele trei săptămâni de carantină le va petrece la penitenciarul Rahova, „secția în care va fi încarcerat este destinată persoanelor majore condamnate de gen masculin”.

La Rahova, Cherecheș va avea o cameră de 19 mp, „care include şi mobilierul şi patul, fără spaţiul destinat grupului sanitar”. Alina Gorghiu nu a vrut să spună însă care este penitenciarul unde va executa pedeapsa, menționând că „nu este o informare publică”. Pe surse, s-a aflat că va fi dus la Aiud, dpă carantina efectuată la Penitenciarul Rahova.

La ce tertipuri a apelat Cherecheș pentru a fugi de lege

Cătălin Cherecheș a primit anul trecut cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Cu doar o zi înainte de pronunțarea sentinței, el a ieșit din România într-un taxi, prin vama Petea, având asupra sa un act de identitate al unui nepot. Polițistul care l-a legitimat atunci a mărturisit că asemănarea dintre fotografia din buletin și persoana din fața sa a fost pur și simplu izbitoare. În ciuda tertipurilor folosite pentru a rămâne în Germania, el a fost reținut pe data de 28 noiembrie 2023 în orașul Augsburg.

Cum e viața deținuților de la Penitenciarul Rahova

Potrivit Administrației Penitenciarelor, „unitatea are 8 secţii de deţinere interioară şi o secţie de deţinere exterioară. Acestea conţin un număr 237 camere de deţinere cu capacitate cuprinsă între 4 şi 10 paturi, capacitatea legală de deţinere fiind de 1.685 locuri la sediul penitenciarului şi de 40 locuri la GAZ Bragadiru. În plus, pe interiorul secţiilor de deţinere sunt amenajate cabinete medicale, cluburi, săli de forţă. De asemenea, în incinta penitenciarului sunt amenajate în aer liber 2 terenuri de sport, un spaţiu cu săli de clasă, o biserică etc.

Pentru asigurarea condiţiilor necesare custodierii persoanelor private de libertate pe perioada executării pedepselor, Penitenciarul Bucureşti-Rahova dispune de facilităţi administrative, incluzând aici un bloc alimentar, ateliere, magazii, garaj auto etc.

În exteriorul amplasamentului din Bucureşti, penitenciarul dispune de o fermă agrozootehnică (GAZ) în localitatea Bragadiru, unde există posibilitatea cultivării terenurilor în vederea asigurării unor produse necesare preparării hranei persoanelor private de libertate custodiate”, se arată pe anp.gov.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre