Simona Ionescu / Redactor Șef

Iadul din închisoarea Lupul Polar din Siberia, unde a murit Navalnîi. La ce sunt supuși deținuții

Iadul din închisoarea Lupul Polar din Siberia, unde a murit Navalnîi. La ce sunt supuși deținuții
Înființată în perioada anilor 60, ca parte a Gulagului de lagăre de muncă forțată, închisoarea Lupul Polar din Siberia, unde a murit Alexei Navalnîi este considerată una dintre cele mai dure din Rusia.

În închisoarea Lupul Polar din Siberia unde a decedat Navalnîi își ispășesc pedeapsa în condiții greu de explicat în cuvinte cei mai periculoși deținuți din Rusia. Cum trăiesc aceștia.

Închisoarea Lupul Polar din Siberia este cunoscută ca și „Colonia penală IK-3”, iar în acest loc sinistru se spune că iarna temperaturile depășesc -30 grade Celsius. Capacitatea penitenciarului este de 1085 de persoane, însă nimeni nu știe cu exactitate câte suflete se roagă zi de zi ca Domnul să aibă milă de ei și să apuce să-și strângă familia în brațe.

Tunul cu apă, instrument de tortură

Cu clădiri cenușii pe care te cutremuri doar când le vezi, străjuite de turnuri de observație, penitenciarul Lupul Polar arată ca o scenă dintr-un film horror. O lume a umilinței, fără lumină naturală, cu hrană extrem de puțină, reguli crunte care e voie să fie încălcate, fără dreptul la asistență medicală.

Iar cine îndrăznește să se revolte este privat de somn și aruncat într-o izolare ce pare să nu se mai termine. Iar metodele de tortură folosite pot fi cu greu explicate în cuvinte și niciodată înțelese. „În timpul iernii, prizonierii erau adunați în grabă în curte în haine ușoare. Erau ținuți în formație și nu li se permitea să aplaude sau să își frece mâinile.

„În primăvară, a existat o nouă tortură. Țânțarii și muștele care înțeapă”

Trebuiau să stea în picioare timp de 30 sau 40 de minute fără să se miște, când erau minus 45 de grade Celsius sau mai frig. Dacă o persoană se mișca, întregul grup era stropit cu apă. În primăvară, a existat o nouă tortură. Țânțarii și muștele care înțeapă. Dacă mișcai o mână, venea apa. Pur și simplu stropeau tot grupul cu un tun de apă, a declarat activista pentru drepturile deținuților Olga Romanova, relatând mărturia dată de un bărbat care a fost eliberat din Lupul polar, cunoscut oficial sub numele de IK-3, în 2018.

În ce condiții inumane trăiesc deținuții din închisoarea Lupul Polar

„Îți spun că te vor viola atunci când te bat”

„De îndată ce treci pragul, te anunță că te afli în purgatoriu, unde nu ai niciun drept și nu ai cui să te plângi. Bătăi, umilințe, șocuri electrice, să fii ținut într-o celulă rece, dezbrăcat sau în haine ude – dar asta nu este totuși cel mai rău…. Poți fi închis în poziție fetală într-o cutie de fier în care abia poți respira și trebuie să urinezi pe tine însuți….

Te amenință în mod obișnuit că te vor viola atunci când te agresează”, a declarat cineastul ucrainean Oleh Sentsov, care a petrecut cinci ani în închisoarea IK-8 („Ursul polar”), tot în regiunea Yamalo-Nenets, pentru o condamnare pentru terorism.

„Este aproape imposibil să scapi de acolo”

În cea mai mare parte a anului, nu există zboruri către această zonă, iar accesul cu trenul este dificil și limitat. Serviciul poștal al Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) – FSIN-pismo – nu deservește IK-3. Singura comunicare cu închisoarea se face prin serviciul poștal rusesc normal.

În plus, serviciul de telefonie mobilă al sistemului penitenciar, Zonatelekom, a fost închis la IK-3 cam în perioada în care în acest loc a fost adus Navalnîi. Se spune că odată ce un deținut a fost aruncat la închisoarea Lupul Polar, e imposibilă scape de acolo. „Sunt sute de kilometri de tundră pe de o parte și munții Ural pe cealaltă parte”, a mărturisit la un moment dat un fost coordonator regional al lui Navalnîi din zona Tiumen, Ivan Vostrikov, care a văzut închisoarea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre