Miercuri, șefa procurorilor europeni a fost în Bulgaria, la invitaţia premierului Kiril Petkov, după cum a anunţat Biroul de presă al Guvernului de la Sofia. A doua zi a fost reținut fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, și alți foști demnitari.
Ucraina, vizată de dosare de corupție
Vineri dimineață, procurorul-șef european Laura Codruța Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký s-au întâlnit la Kiev cu procurorul general ucrainean Irina Venediktova.
Parchetul European și Parchetul General al Ucrainei au semnat, vineri, la Kiev un acord pentru sancționarea criminalilor de război. Conform documentului vor fi permise percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război.
Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a consemnat evenimentul pe pagina sa de Facebook.
„Procurorul șef al UE Laura Kovesi a venit să ne sprijine în Ucraina. Este prima dintre oficialii Uniunii Europene care ne-a vizitat statul în timpul unui război dificil”.
Rețineri și percheziții în Bulgaria
Și în vizita din Bulgaria tot corupția a fost în centrul discuției. Premierul bulgar Petkov și procurorul șef Kovesi au discutat despre prioritățile guvernului pentru combaterea corupției și reforma judiciară, precum și despre cooperarea dintre cele două instituții, a informat Radio Bulgaria.
Petkov a anunțat că va exista o cooperare directă a Consiliului de Miniștri cu Parchetul European. Aceasta înseamnă că semnalele guvernului legate de corupție și abuzul de fonduri europene vor fi transmise direct și rapid, fără intermediari, la Parchetul European.
O operațiune de amploare a Direcției Generale a Poliției Naționale în legătură cu 120 de dosare ale Parchetului European din Bulgaria este în derulare, a anunțat centrul de presă al MAI, citat de presa din țara vecină.
Foto: Kovesi în Muzeul Figurilor de Ceară din Sofia, lângă Vladimir Putin
Și Laura Codruța Kovesi a declarat la Sofia că Parchetul European a primit date despre 120 de cazuri de abuz de fonduri europene în Bulgaria.
Ea a precizat că principalele plângeri au fost primite cu privire la faptele de abuz de fonduri europene. Sunt legate de ordinea de stat, subvenții pentru dezvoltarea agriculturii, fonduri alocate pentru construcție și reconstrucție după pandemia de coronavirus.
Percheziții și sechestre au fost efectuate la multe adrese.
Fostul premier și lider al GERB (partidul Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) Boiko Borisov, fostul ministru de Finanțe Vladislav Goranov, fosta președintă a comisiei parlamentare pentru finanțe Menda Stoyanova și purtătoarea de cuvânt GERB Sevdalina Arnaudova au fost reținuți.
Declarația premierului încătușat și băgat în arest
Fostul premier bulgar Boiko Borisov, încătușat și reținut joi seara sub acuzația de estorcare, dar și de folosirea abuzivă a fondurilor europene, a fost eliberat după doar o noapte precută în arest. Imediat, vineri, el a făcut primele declarații cu privire la modul în care a fost reținut.
„A fost brutal şi răutăcios, ne-am întors la comunism. Au intrat în casa mea în timp ce luam cina. Nu au găsit nimic şi când am crezut că pleacă, mi-au spus, stânjeniţi: Trebuie să vă arestăm”, a declarat Boiko Borisov, potrivit AFP.
Politcianul în vârstă de 62 de ani a mai spus că nu a fost pus sub acuzare. Avocatul său a declarat că arestarea a fost o decizie arbitrară.
Câteva sute de susținători au ieșit în stradă la Sofia și au protestat față de arestarea lui Boiko Borisov.
Alți doi membri ai partidului conservator al lui Boiko Borisov, printre care și fostul ministru de Finanţe Vladislav Goranov, au fost de asemenea plasaţi în arest.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook