Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie? Ceremonie cu restricții

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie? Ceremonie cu restricții
Anul acesta, vor fi restricții din cauza pandemiei, iar sărbătoarea de  1 Decembrie, va fi o ceremonie restrânsă, au decis autoritățile. Ce sărbătorim pe 1 Decembrie?

Doar de 30 de ani românii sărbătoresc în ziua de 1 Decembrie. Anterior, în perioada comunistă, ceremoniile erau de 23 august. Din pricina pandemiei, anul acesta oamenii de rând nu vor putea participa, iar parade va fi una simbolică, fără defilare militară.

Ce sărbătorim pe 1 Decembrie?

După Revoluția din 1989, data de 1 Decembrie a fost proclamată drept Zi Națională a României.

Anterior, în perioada comunistă, între 1948 și 1989 Ziua Națională era sărbătorită data de 23 august, când România a întors armele împotriva Germaniei naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În intervalul 1866 – 1947, ziua națională era sărbătorită în data de 10 mai, aceasta fiind Ziua Regalității.

Pe data de 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului, cu România. De atunci s-a creat un singur stat național. Ziua de 1 Decembrie a devenit zi națională a României în anul 1990.

1 Decembrie 1918, ziua când s-a întregit teritoriul naţional

Ziua Naţională a României a devenit data de 1 Decembrie după Revoluţie. Potrivit istoricilor, data este una semnificativă care celebrează unirea tuturor românilor.

Pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat proclamaţia prin care s-a declarat unirea Transilvaniei cu România. A fost momentul care a întregit practic teritoriul naţional, după ce, tot în 1918, pe 27 martie, Barasabia s-a unit cu ţara, urmată cu Bucovina în 28 noiembrie.

Transilvania a fost practic ultimul teritoriu al ţării pentru care românii au luptat în Primul Război Mondial şi au profitat strategic de destrămarea marilor imperii Ţarist şi Austro-Ungar.

Proclamaţia de la Alba Iulia a fost manifestare impresionantă, un exemplu de solidaritate naţională a tuturor românilor. „Pe 1 decembrie 1918, în prezenţa a 1.228 de delegaţi şi a peste 100.000 de români veniţi de pretudindeni. S-a citit proclamaţia care a împlinit visul românilor, dar a încununat şi lupta pe care poporul a dus-o pentru unitate ani întregi.

România a avut şi alte zile naţionale

Prima zi naţională a României a fost data de 10 mai, care a fost sărbătorită în perioada 1947-1966.

În data de 10 mai, 1866 prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. Un al mai târziu, tot în 10 mai, a proclamat Independenţa României.

În perioada comunistă, Ziua Naţională a fost pe 23 august, în perioada 1948-1989. A fost ziua în care, în 1944, România a întors armele împotriva Germaniei naziste.


Doi tineri au creat cea mai scumpă geantă de mână din lume. Cum arată și celelalte „comori”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre