Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce se întâmplă cu școala online. Ministrul Educației a dat verdictul!

Ce se întâmplă cu școala online. Ministrul Educației a dat verdictul!
De când și-a făcut apariția și s-a răspândit cât ai clipi la nivel global, coronavirusul a creat mai mult decât probleme de sănătate. Pe lângă victimele răpuse de COVID-19, majoritatea industriilor au avut de suferit.

Învățământul a devenit un calvar de la apariția virusului COVID-19, forțând elevii, studenții și profesorii să colaboreze doar prin intermediul internetului. Au fost impuse măsuri de protecție împotriva coronavirusului, așadar școala s-a mutat în online. 

Ce se întâmplă cu școala online

Încă ne aflăm în pandemie, fiind nevoiți să urmăm normele de securitate impuse. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, are vești importante pentru milioane de elevi. Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență ce va permite continuarea învăţământului exclusiv online până în februarie, conform spuselor acestuia.

Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a afirmat că îşi doreşte ca semestrul al doilea să se deruleze „în maniera clasică”, adică cu prezența elevilor și profesorilor în sălile de clase.

„Vom avea mâine (miercuri – n.r.) şedinţă de Guvern. Vom avea o Ordonanţă de Urgenţă prin care putem să continuăm învăţământul online. Aşa cum am început semestrul I, cu siguranţă, vom termina semestrul I, online. Speranţa şi dorinţa noastră este să organizăm semestrul II într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizat, e nevoie de o schimbare la Legea 55 care dădea dreptul ministrului Educaţiei să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020. Am fost pus în faţa unei întrebări: dacă iniţiem Ordonanţă de Urgenţă pentru învăţământul online, haideţi să-l iniţiem până în septembrie 2021. Am refuzat acest lucru şi am spus: nu; îl iniţiem până în data de 8 februarie, deci cu bună ştiinţă, mi-am retezat, mi-am redus dreptul de a decide peste data de 8 februarie învăţământ online”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la Antena 3.

Când revin elevii în bănci și cum se vor desfășura examenele naționale

Evoluția ratei de infectare cu COVID-19 și modul în care se derulează campania de vaccinare reprezintă doi factori foarte importanți în decizia de a se reveni sau nu la sistemul clasic de învățământ. Analiza cu privire la situaţia epidemiologică, în baza căreia se va lua o decizie, va fi făcută de experţi în sănătate, conform informațiilor transmise de către Ministrul Educației. De asemenea, revenirea la sistemul clasic de educație presupune respectarea în continuare a unor reguli stricte.

„Ne așteptăm, din păcate, la o creştere a ratei de infectare după ceea ce am văzut cu toţii – dacă nu suntem ipocriţi  – pe perioada vacanţei de iarnă. În funcţie de rezultatele pe care le vom avea, analiza va fi făcută de persoane care au competenţe altele decât cele ale ministrului Educaţiei. (…) Sunt oameni cu competenţe multiple în măsură să se pronunţe responsabil prioritizând starea de sănătate a elevilor, profesorilor. Oricum, va trebui să respectăm exigenţe specifice perioadei prin care trece, chiar dacă vom reveni la şcoală”, a afirmat Ministrul Educației. 

În ceea ce privește desfășurarea examenelor naționale, Sorin Cîmpeanu, a declarat că „este esenţial” să existe o predictibilitate. Dar, în cazul în care elevii nu vor putea reveni în bănci, ar putea fi efectuate schimbări care să conducă la o flexibilizare în beneficiul elevilor şi care să compenseze eventuale deficite ce „nu se pot reţine în sarcina elevilor”.

În cât timp își poate cheltui toți banii geniul de la Microsoft

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre