Simona Ionescu / Redactor Șef

Cea mai sigură formă de informare: posturile de radio, ziare și reviste. Studiu INSCOP

Cea mai sigură formă de informare: posturile de radio, ziare și reviste. Studiu INSCOP
Un studiu INSCOP arată că cea mai sigură formă de informare este reprezentată de posturile de radio, reviste și ziare

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP în perioada 1 – 15 iunie 2021, pe un eșantion de 1100 de persoane, cu o eroare admisă de plus-minus 2,95%

Posturile de radio, ziarele și revistele sunt canalele de informare cel mai puțin expuse la dezinformare și propagarea de știri false – potrivit unei cercetări sociologice realizate de Institutul INSCOP.

Peste 50% din români consideră că au fost expuși în ultimele luni unor știri false sau dezinformări.

Aproape 53% consideră că posturile de televiziune sunt cel mai expuse acestor fenomene.

Urmează rețelele de socializare, cu aproximativ 35%.

În contrast, posturile de radio, a căror audiența medie zilnică depășește 11 milioane de ascultători, se află în vârful încrederii, din acest punct de vedere. Radioul este urmat de ziare, site-uri de ziare și de reviste.

Potrivit studiului, 74% dintre respondenți au apreciat că opțiunile de vot ale românilor sunt puternic afectate de fenomenul dezinformării.

În ceea ce privește țările sau organizațiile care susțin propaganda și răspândesc știri false, 25,2% au indicat Rusia, 13,8 Uniunea Europeană, 12,2% China, 8% Ungaria, 7,9% Statele Unite și 3,5% Germania.

Un alt element evidențiat de studio este proporția mare de 72% dintre români care au fost de părere că țara noastră mai trebuie să recupereze în multe domenii față de statele din occident, dar cultural este superioară celor mai multe dintre ele.

Unde se dezinformează? Tinerii cred că pe rețelele sociale, seniorii, că la posturile tv

Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, despre dezinformare: ”Datele sociologice din iunie 2021 confirmă concluziile sondajului din martie 2021, arătând că cel puțin jumătate dintre români conștientizează că au fost expuși personal în ultimele luni la știri false sau dezinformări pe diverse canale (TV, siteuri de știri, Facebook).

De asemenea, puțin peste jumătate cred că cele mai expuse canale la dezinformări sunt posturile tv, urmate de rețelele sociale. Dar cu diferențe semnificative de percepție între tineri care consideră că rețelele sociale sunt un mediu mai expus la dezinformări și vârstnici, care indică posturile de televiziune drept cele mai expuse. Acest tip de percepție este influențată și de faptul că posturile tv sunt în continuare principala sursă de informare pentru majoritatea populației. Pe acest fond, remarcabil este faptul că trei pătrimi dintre populație crede că opțiunile de vot ale românilor sunt afectate de dezinformări și știri false.”

Margherita și-a speriat fanii. S-a fotografiat cu perfuziile la mână, în spital

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre