Cea mai veche fabrică din România și Europa a ajuns la final. Are o istorie de peste 250 de ani

Uzina Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, fondată în urmă cu peste 250 de ani, pe vremea când România nici nu exista ca stat, își va închide definitiv porțile. Este în prezent cea mai veche fabrică din România și Europa, fondată în 1771, pe vremea domnitorului fanariot al Țării Românești Manole Giani Ruset, predecesorul lui Alexandru Vodă Ipsilanti.
Atunci au fost puse în funcțiune primele furnale și forje, iar de-a lungul secolelor uzina a contribuit semnificativ la dezvoltarea infrastructurii și producției de echipamente hidroenergetice. UCM Reșița a fost inițial un centru de prelucrare a metalelor, dar a evoluat spre producția de mașini și echipamente industriale.
În anii ’50, UCM Reșița a ajutat la producția de oțel și fontă pentru industria de armament, fiind unul dintre atuurile economiei sovietice.
Începând cu 1960, uzina a proiectat și construit peste 90% din echipamentele hidroenergetice ale României, contribuind la dezvoltarea sistemului național de energie. De asemenea, fabrica era în comunism printre cele mai importante, căci construia locomotive, turbine hidraulice, generatoare electrice și echipamente pentru diverse sectoare economice.
După Revoluție, fabrica a intrat în declin, odată cu privatizarea. Ulterior, în 2011, a intrat în insolvență, în încercarea de a-și reveni la gloria de altădată. În 2024, Hidroelectrica a preluat uzina la o valoare de piață de 59,9 milioane lei, încercând să salveze activele și să integreze producția în cadrul unei noi entități, Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL (UCMH), conform Evz.
La finalul anului 2024, uzina mai avea doar 38 de angajați, iar cifra de afaceri scăzuse de la 38 de milioane lei în 2023 la 5,55 milioane lei.
Nu s-a mai putut face însă nimic pentru legendara fabrică, astfel că Tribunalul București a declarat oficial intrarea în faliment a UCM Reșița. Hotărârea a fost pronunțată pe 1 aprilie 2025 de către Tribunalul București, iar vestea a fost confirmată de Bursa de Valori București.
Compania, cu sediul social în București și sediul administrativ în Reșița, a fost plasată sub lichidatorii consorțiului V.F. Insolvență SPRL și EURO INSOL SPRL, care vor prelua gestionarea procedurii falimentului.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook