Simona Ionescu / Redactor Șef

Ceaușescu își lua mâncare la pachet când pleca din țară. Preparatele culinare preferate ale foștii președinți ai României

Ceaușescu își lua mâncare la pachet când pleca din țară. Preparatele culinare preferate ale foștii președinți ai României
Președinte de stat sau om de rând, oricine savurează în fața unor preparate culinare delicioase. Ce mâncăruri preferă Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Emil Constantinescu sau Klaus Iohannis.

În timp ce Klaus Iohannis a recunoscut că adoră ciorba de perișoare, Ion Iliescu a fost întotdeauna fascinat de mușchiulețul de porc. Ce alte mâncăruri delicioase preferă foștii președinți ai României.

„Doamna este cu bucătăria moleculară”

Klaus Iohannis adoră ciorba de perișoare

Întrebat în anul 2014 care e mâncare sa preferată, Klaus Iohannis a mărturisit în cadrul unui interviu că nu renunță niciodată la ciorba de perișoare. De altfel, Carmen Iohannis e apreciată de prieteni pentru preparatele culinare pe care le pregătește. „Îşi ia şi bucătarul după el este o informaţie care poate fi verificată şi este reală, unul dintre ei este specializat pe bucătărie moleculară, este un mare trend în lume. O ajută foarte mult pe doamna, că doamna este cea cu bucătăria moleculară”, a declarat Darius Vâlcov cu ceva timp în urmă.

Traian Băsescu e „românul simplu”

Băsescu mâncare mereu în grabă

Cu ceva timp în urmă, Ducu Paraschița care a gătit pentru trei dintre președinții României Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, a spus despre tatăl Elenei Băsescu că a rămas un „român simplu”. „Mi-au căzut două sarmale pe pantalonii preşedintelui. Nu e un foarte mare gurmand. S-a mai cizelat în gusturi datorită multor evenimente la care a participat, dar apreciază mâncarea foarte bine făcută. E românul simplu. E foarte apropiat de natura umană. Nu s-a schimbat din cauza preşedinţiei”, a spus Ducu Paraschiţa despre Traian Băsescu.

Dieta biochimică a lui Ion Iliescu

Ion Iliescu preferă mușchiulețul de porc

Ajuns la vârsta de 94 de ani, Ion Iliescu a ales de ceva vreme dieta biochimică. Adică un regim alimentar disociat care, potrivit nutriționistului Pop Blaga ajută pacienții să renunțe la medicamente și să se simtă mult mai bine. „Nu văd o altă alimentație decât cea asistată biochimic, prin care proteinele, glucidele și lipidele se consumă separat, nu împreună, care să pună pe picioare un om cu afecțiuni cardiace majore, într-un timp atât de scurt”, a mărturisit specialistul.

În vremurile bune însă, bucătăreasa povestea că Iliescu mânca „din plăcere, puţin şi bun. A mâncat muşchi de vită cu sos de piper verde şi cognac”. În ceea ce-l privește pe Emil Constantinescu, a fost catalogat ca un bărbat cu un „comportament gastronomic elevat. El are aerul acela de domn”.

Felul preferat de mâncare al lui Emil Constantinescu era friptură la tavă

Emil Constantinescu și friptura la tavă

În 2017 la dezbaterea „Istorie și identitate gastronomică națională”, organizată de Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu gastroart.ro, Andrei Pleșu a mărturisit că știe „ce mirosuri erau la Cotroceni sub fiecare. Pe vremea lui Iliescu mirosea a tocătură: chifteluţe, sărmăluţe, zona asta. (…) Pe vremea lui Constantinescu a fost trist din punct de vedere alimentar, fiindcă felul lui preferat, mi s-a părut mie, era friptură la tavă.

Adică, ştiţi, chestia aia – nişte carne care pluteşte în ceva maro, într-un sos maro, gros. Iar la şedinţele foarte lungi – care se prelungeau – de CSAT, primeam la un moment dat sendvişuri fiecare, dar el nu lua sendvişuri şi lui i se aducea ce-i plăcea lui şi anume nectar de fructe, de piersici, cu biscuiţi. (…)”. Despre Traian Băsescu, Pleșu spunea că nu-i plăcea să stea la masă și „mânca rapid”.

Ceaușescu adora tocana de găină

Ceaușescu lăsa orice pentru tocana din găină întreagă

Foștii angajați ai lui Nicolae Ceaușescu au mărturisit că acesta era pur și simplu îndrăgostit de tocana de găină. Acest fel de mâncare era însă realizat din găina întreagă, cu tot cu cap, organe și gheare. Iar când pleca în străinătate, acesta își lua mâncare la pachet, făcută de bucătarii din România și refuza să guste din preparatele făcute de alți specialiști. Nu bea nici apă în vizitele oficiale în afara țării, ci doar un suc de fructe și legume care era consumat doar cu paiul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre