Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai cunoscut gangster din Marea Britanie s-a împușcat. A jucat în filme și a publicat șase cărți

Cel mai cunoscut gangster din Marea Britanie s-a împușcat. A jucat în filme și a publicat șase cărți
Dave Courtney, gangsterul din East End, care a devenit actor și scriitor, a murit la vârsta de 64 de ani. El s-a împușcat în casa sa din Camelot Castle.

Cu câteva ore înainte înainte de a se împușca mortal în casa sa din Londra, gangsterul Dave Courtney părea zâmbitor și nimic nu anunța o asemenea tragedie. El a petrecut o „zi răcoroasă” cu o masă „completă”, cu trei feluri de mâncare la The Valley, în timp ce Addicks a învins Reading cu 4-0 în League One.

Gangasterul care s-a împușcat a făcut și o postare emoționantă pe contul de socializare, în care zâmbea alături de prieteni. El a purtat pentru ultima dată o cămașă albă, o vestă albastră și o cravată roșie. „O zi rece și răcoroasă se dovedește a fi”, au fost cuvintele acestuia. La doar câteva ore a fost găsit mort în locuința sa. Vecina sa, Sheila Wellcome, a declarat că suferea de artrită și abia putea să mai ruleze o țigară.

Courtney a susținut că a fost împușcat, înjunghiat și aproape că i-a fost smuls nasul – înainte de a i-l coase la loc – în perioada în care era gangster în East-Londra. Sursă foto: Daily mail

„Tocmai își primise permisul de conducere înapoi și urma să primească un nou Peugeot de care era foarte încântat”

Femeia a mărturisit că a râs și a glumit înainte de a spune că e obosit și merge să doarmă. „Pur și simplu nu-mi vine să cred că nu-l voi mai vedea niciodată. Este atât de trist. Părea fericit. Tocmai își primise permisul de conducere înapoi și urma să primească un nou Peugeot de care era foarte încântat”, a spus Sheila Wellcome.

Femeia a amintit și că poliția îl vizita ocazional pentru a verifica cele 12 arme de foc scoase din uz pe care le folosea ca și ornamente.

Decesul este în curs de investigare

Dave Courtney a fost unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri din Marea Britanie, care și-a făcut un nume prin afilierea sa cu faimoși gangsteri din East End-ul londonez, cum ar fi Krays, Roy Shaw și Lenny McLean. Într-o declarație pe conturile de socializare, un purtător de cuvânt a declarat că bărbatul s-a împușcat acasă.

De asemenea, Poliția Metropolitană a mărturisit că ofițerii au fost prezenți la o proprietate din Chestnut Rise, în Plumstead, în sud-estul Londrei. Bărbatul a fost declarat mort, iar decesul este neașteptat și în curs de investigare. Nu au fost făcute arestări, iar familia acestuia a fost informată, a mai spus poliția.

Născut în Bermondsey, în sudul Londrei, Courtney a devenit celebru ca un colector de datorii. Sursă foto: Daily mail

Cine a fost gangsterul

Născut în Bermondsey, în sudul Londrei, Courtney a devenit celebru ca recuperator de datorii. Dar nu a scăpat nici el de probleme, mărturisind la un moment dat că a fost împușcat, înjunghiat și că aproape că i-a fost smuls nasul, înainte de a i-l coase la loc.

Bărbatul a pretins că a fost găsit nevinovat în 19 procese separate, iar în ianuarie 2009 a fost eliberat condiționat la Bristol Crown Court, fiind pus sub acuzația de posesie de muniție reală. Despre gangster se spune că a fost sursa de inspirație pentru personajul lui Vinnie Jones, Big Chris, din „Lock Stock and Two Smoking Barrels”.

Informator al poliției

În 2004 a fost achitat pentru că și-a atacat soția, Jennifer Pinto, din cauza unei presupuse aventuri lesbiene. Cu patru ani mai devreme, el a ieșit liber din Old Bailey după ce a fost achitat că a făcut parte dintr-un complot de a planta cocaină. În timpul procesului, a fost numit informator înregistrat al poliției, folosind pseudonimul „Tommy Mack”.

Courtney a insistat că a profitat pur și simplu de sistem pentru a masca o relație cu un detectiv corupt. „Nu am fost niciodată un turnător”, a mărturisit acesta. Se știe, de asemenea, că a petrecut o perioadă de timp în închisoarea Belmarsh.

Courtney, unul dintre cei mai cunoscuți gangsteri din Marea Britanie, și-a făcut un nume prin afilierea sa cu celebrii gangsteri din East End-ul londonez. Sursă foto: Daily mail

A regizat și produs propriul său film

În ultima vreme, a devenit oarecum o figură celebră, trăind din aparițiile în numeroase documentare de televiziune și într-o serie de filme britanice cu buget redus despre gangsteri, precum precum „Six Bend Trapp”, „Clubbing to Death” și „The Dead Sleep Easy”.

De asemenea, a jucat, regizat și produs propriul său film, „Hell To Pay”. Courtney a publicat șase cărți și a înregistrat o versiune a piesei „I Fought The Law” cu trupa scoțiană de muzică pop Mute. Se autointitula Dave Courtney OBE, „One Big Ego” și are o pictură cu el însuși ca un cavaler în casa sa din sudul Londrei.

„Îmi va lipsi apelul din ajunul Crăciunului din acest an”

La scurt timp după moartea sa, pe rețelele de socializare au început să curgă omagii.

„Pierderea lui Dave Courtney este dincolo de cuvinte, atât de sfâșietor să scriu. Dave a fost un prieten apropiat de mulți ani, precum și un mare sprijin pentru munca mea de caritate, așa cum arată fotografia aici.

Courtney la petrecerea de lansare de la Cafe De Paris cu ocazia deschiderii cursei Licence to Thrill. Sursă foto: Daily mail

Și chiar pentru o fetiță bolnavă doar cu câțiva ani în urmă, îmbrăcat în Moș Crăciun. Dave avea o inimă de aur pur și ar fi ajutat pe oricine care avea cu adevărat nevoie de ea. Îmi va lipsi apelul meu din ajunul Crăciunului din acest an. O pierdere atât de tristă și una care a rupt multe inimi. Dumnezeu să vă binecuvânteze, domnule, ne vei lipsi atât de mult”, a declarat scriitorul și autorul Rocky Troiani.

„Era un tip grozav, cu o inimă bună, care nu s-a luat niciodată prea în serios”

Fostul pugilist Ben Doughty care a fost ajutat în 2016 când a pierdut aproape tot, a fost luat de Dave sub aripa sa protectoare. El a postat un omagiu emoționant pentru prietenul său alături de o fotografie alb-negru în care cei doi stau împreună. „Dacă nu l-aș fi cunoscut personal pe Dave, poate că aș fi avut o părere proastă despre toată chestia cu gangsterul celebru. Dar era un tip grozav, cu o inimă bună, care nu s-a luat niciodată prea în serios”, a mărturisit bărbatul.

„Suntem mândri că l-am avut ca patron”

Organizația non-profit Autistic Inclusive Meets, unde Courtney era patron din 2020, a declarat că are inima frântă de moartea sa. „Angajamentul său de a proteja adolescenții autiști și cu ADHD de presiunea colegilor, de bande și de lipsa de sprijin a fost de neclintit. Suntem mândri că l-am avut ca patron, iar absența lui este devastatoare. Condoleanțele noastre se îndreaptă către cei dragi lui Dave. A fost adorat de participanții noștri, iar moștenirea sa este o parte imensă a AIM. Ne va lipsi profund”, a fost mesajul postat pe contul de socializare.

Courtney, în vârstă de 64 de ani, despre care se spune că a fost sursa de inspirație pentru personajul lui Vinnie Jones, Big Chris (foto), din Lock Stock and Two Smoking Barrels, a construit o incintă specială cu gard înalt de 12 metri pentru pasări. Sursă foto: Daily mail

Vor fi trase zece clopote în memoria gangsterului

Pugilistul Scott Dixon a fost în Malta cu Courtney în urmă cu o lună. El a spus că Dave urma să fie un invitat special la meciul său de box Bare Knuckle din această săptămână, în care luptă pentru centura Charles Bronson. În memoria lui, înainte de meci, vor fi trase zece clopote. „Unii l-au numit gangster, alții l-au numit răufăcător, sunt sigur că i s-au spus o mulțime de lucruri.

În ceea ce mă privește, timp de 15 ani l-am numit prietenul meu. Cu adevărat și profund întristat să aud că a părăsit această lume. RIP bunul meu prieten Dave Courtney. Îmi va fi dor de tine”, au fost cuvintele acestuia. Prietenii spun că locuința sa, împodobită cu steaguri ale Uniunii și ale Sfântului Gheorghe, a fost, de-a lungul anilor, un punct de reper local.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre