Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai mare castel de cărămidă din lume a fost ridicat de Cavalerii Teutoni. S-a lucrat la el 40 de ani

Cel mai mare castel de cărămidă din lume a fost ridicat de Cavalerii Teutoni. S-a lucrat la el 40 de ani
Într-unul dintre cele mai pitorești orașe din nordul Poloniei, Malbork, se află Castelul Cavalerilor Teutoni ai Ordinului Fraților din Casa Germană a Sfintei Maria din Ierusalim. Considerat cel mai mare castel de cărămidă din lume, acesta a fost ridicat în 40 de ani.

Construcția castelului Malbork, cel mai mare din lume, a început în 1278, când cavalerii au venit în zona Malbork. În 1997 a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Este cea mai mare construcție de cărămidă de acest gen din Europa.

S-au folosit peste 12.000 de stânci

Castelul Malbork, situat în nordul Poloniei, pe malul râului Nogat, este recunoscut drept cea mai impresionantă fortăreață medievală din Europa și cel mai mare castel gotic din lume construit din cărămidă.

Ridicat de Cavalerii Teutoni începând cu secolul al XIII-lea, acest colos arhitectural a fost martorul unor transformări spectaculoase de-a lungul secolelor, de la sediul Ordinului Teutonic la reședință regală poloneză și, ulterior, obiectiv UNESCO. Castelul a fost ridicat într-o perioadă de 40 de ani, iar în timpul construcției sale au fost folosite 12.000 de stânci și 50 milioane de cărămizi făcute manual.

Istoria faimosului castel

Cel mai mare castel de cărămidă din lume a fost ridicat de Cavalerii Teutoni. S-a lucrat la construcție timp de 40 de ani
Castelul Malbork, cel mai mare castel de cărămidă din lume

Construcția castelului a început în 1274, la inițiativa cavalerilor teutoni Hermann Schoenberg și Theodoric Gatirslebe, cu scopul de a crea o fortăreață grandioasă care să servească drept sediu al maestrului național al Prusiei.

Numit inițial Sanct Marienburch (Cetatea Sfânta Maria), castelul a fost proiectat să impresioneze prin mărime și funcționalitate. Până în 1300, aripa de vest, turnul sanitar (turnul danker) și zidul defensiv al mănăstirii erau finalizate. Pe 14 septembrie 1309, Marele Maestru Siegfried von Feuchtwangen a mutat capitala statului teutonic de la Veneția la Malbork, marcând o etapă crucială în dezvoltarea sa.

În castel se găsește o statuie a Fecioarei cu Pruncul cu o înălțime de opt metri

Extinderea a inclus aripa sudică și cea estică, cu dormitoare pentru călugări, un refectoriu și o sală comună. Cele mai semnificative modificări au avut loc între 1331-1335, sub conducerea lui Luther von Braunschweig, când castelul a primit o nouă siluetă.

Capela din aripa nordică a fost transformată în Biserica Fecioarei Maria și Capela Sf. Ana, aceasta din urmă găzduind necropola marilor maeștri. Fațada estică a bisericii este dominată de o statuie de opt metri a Fecioarei cu Pruncul, amplasată într-o nișă centrală.

Castelul a fost una dintre reședințele regilor Poloniei

Castelul a fost vândut regelui polonez Kazimierz Jagiellończyk în 1457, pentru 190.000 de florini (aproximativ 660 kg de aur), devenind una dintre reședințele regilor Poloniei până în 1772. Castelul Superior a încetat să mai fie mănăstire, transformându-se într-o bază economică, în timp ce Castelul Mijlociu a găzduit echipajul militar și funcționarii.

În secolul al XVII-lea, Palatul Marilor Maeștri a fost adaptat cu apartamente regale, iar între 1756 și 1767, pe locul fostului Turn Kleszej, a fost construit un colegiu iezuit.

Loc de ceremonii naziste

Cel mai mare castel de cărămidă din lume a fost ridicat de Cavalerii Teutoni. S-a lucrat la construcție timp de 40 de ani
Castelul are una dintre cele mai valoroase colecții de chihlimbar din lume

După prima împărțire a Poloniei, în septembrie 1772, Malbork a intrat sub control prusac, declanșând aproape două decenii de modificări drastice: ferestrele medievale au fost zidite, fațadele tencuite, iar acoperișurile înlocuite cu unele joase.

În 1933, steagul celui de-al Treilea Reich a fost arborat pe turnul principal, castelul devenind loc de ceremonii naziste. În iarna lui 1945, luptele cu Armata Roșie au transformat Malbork într-un punct de rezistență, ducând la distrugeri masive, estimate la 50-60%, ale castelului superior, mijlociu, turnului principal și bisericii, până pe 9 martie 1945.

În 1997, castelul Malbork a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, recunoscându-i valoarea istorică și arhitecturală excepțională.

Castelul are una dintre cele mai valoroase colecții de chihlimbar din lume

Explorarea castelului Malbork necesită câteva ore, datorită dimensiunilor sale impresionante și diversității exponatelor. Complexul este împărțit în trei zone principale: Castelul Superior (cu Bucătăria Mănăstirii, Capela Sf. Ana, Refectoriul și Camera Comună), Castelul Mijlociu (Marele Refectoriu, Pivnițele, Bucătăria) și Palatul Marilor Maeștri (Refectoriul de Vară, Vestibulul Jos).

Vizitatorii pot admira o varietate de camere, coridoare și exponate, de la colecții de ceramică, mobilier și vitralii, la armuri și arme din secolele XVI-XIX.

Una dintre atracțiile de top este expoziția „Contexte de Chihlimbar”, care prezintă una dintre cele mai valoroase colecții de chihlimbar din lume.

Turiștii vizitează turnul înalt de 66 de metri

De asemenea, expoziția militară impresionează prin diversitatea armelor medievale, alături de colecțiile de sculpturi și numismatică. Punctul culminant al vizitei este urcarea în turnul de 66 de metri, care oferă o panoramă spectaculoasă asupra regiunii Żuławy Wiślane și a castelului gotic din Kwidzyn.

În vacanța de vară, cu excepția zilei de luni, copiii care vin cu familia sunt îmbrăcați în costume de cavaleri și, împreună cu părinții, explorează castelul rezolvând enigme care duc la „comoara” ascunsă.

Sursă foto: its-poland.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri