Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele mai impresionante muzee de bijuterii din lume. Povestea Diamantul Orlov de la Moscova, simbolul suprem al tezaurului rusesc

Cele mai impresionante muzee de bijuterii din lume. Povestea Diamantul Orlov de la Moscova, simbolul suprem al tezaurului rusesc
Purtătoare ale istoriei și simboluri ale statului, bijuteriile devin atemporale în vitrinele marilor muzee. De la brățările Mariei Antoaneta, la diamantul Orlov de la Moscova și Coroana Imperială a Imperiului Roman, operele de artă spun povești despre civilizații, regi și creatori.

Din Antichitate până în prezent, bijuteriile au fost mai mult decât simple podoabe. Ele exprimă bogăția, rangul, apartenența politică sau religioasă, dar și emoțiile umane, devenind martore ale istoriei. Iată povestea Diamantul Orlov de la Moscova, simbolul suprem al tezaurului rusesc.

Brățările Mariei Antoaneta se află la Muzeul Victoria și Albert din Londra

Cele mai impresionante muzee de bijuterii din lume. Povestea Diamantul Orlov de la Moscova, simbolul suprem al tezaurului rusesc
Brățările cu 112 diamante ale Mariei Antoaneta, realizate în 1776 și purtate de regina Franței

Fondat în 1852, Muzeul Victoria și Albert (V&A) din Londra este un reper al artei și designului, cu peste 2,7 milioane de obiecte din 5.000 de ani de istorie, conform vam.ac.uk. Colecția sa de peste 6.000 de bijuterii include piese din Egiptul Antic până la creații contemporane de designeri precum Cartier și Chaumet.

Printre cele mai faimoase exponate se numără brățările cu 112 diamante ale Mariei Antoaneta, realizate în 1776 și purtate de regina Franței. Expuse în Galeria de Bijuterii William și Judith Bollinger, au fost vândute la licitație în 2021 pentru 8,2 milioane de dolari, fiind ulterior donate muzeului.

Excelența bijutierilor din New York, Londra și Sankt Petersburg

Alte piese notabile includ colierul de smarald Beauharnais din epoca napoleoniană, ornamentul de rochie cu diamante creat pentru Ecaterina cea Mare și broșa Stomacher din secolul al XVII-lea, cu smaralde și flori de smalț pe aur, parte a comorii Fecioarei de la Pilar.

Colecția mai cuprinde diademe Cartier cu diamante, brățări Boucheron cu perle, o brățară Chaumet cu rubine și o tabacheră emailată cu monograma țarului Nicolae al II-lea, reflectând excelența bijutierilor din New York, Londra și Sankt Petersburg.

Diamantul Darya-ye-Noor de 182 de carate se găsește la Muzeul Național de Bijuterii din Teheran

Cele mai impresionante muzee de bijuterii din lume. Povestea Diamantul Orlov de la Moscova, simbolul suprem al tezaurului rusesc
Diamantul Noor a fost descoperit în India în secolul al XVII-lea

Situat în subsolul Băncii Centrale a Iranului, Muzeul Național de Bijuterii din Teheran deține cea mai mare colecție de bijuterii deținută de un stat, cu piese din dinastiile Safavidă, Afsharidă, Ghajaridă și Pahlavidă.

Vedeta colecției este diamantul Darya-ye-Noor (Marea de Lumină), un diamant roz de 182 carate, montat într-o ramă de aur cu 457 de diamante și patru rubine, încununat de o coroană susținută de doi lei. Descoperit în India în secolul al XVII-lea, a fost adus în Persia de Nadir Shah în 1739.

Alte piese remarcabile includ tronul Păun (sau tronul solar Ghajarid), coroana reginei Farah Pahlavi, coroana Kiyani și globul cu pietre prețioase, un glob terestru decorat cu 51.366 de pietre, dintre care 35.000 sunt smaralde.

Coroana Sfântului Imperiu Roman de la Trezoreria Imperială din Viena

Cele mai impresionante muzee de bijuterii din lume. Povestea Diamantul Orlov de la Moscova, simbolul suprem al tezaurului rusesc
Coroana Imperială a Sfântului Imperiu Roman, decorată cu scene biblice și pietre prețioase

Trezoreria Imperială din Palatul Hofburg, Viena, parte a Kunsthistorisches Museum, păstrează bijuterii și relicve ale Casei de Habsburg și ale Sfântului Imperiu Roman.

Piesa centrală este Coroana Imperială a Sfântului Imperiu Roman (probabil din 962), decorată cu scene biblice și pietre prețioase, folosită la încoronarea împăraților până în 1806. Alte exponate includ Orbul și Sceptrul Austriei, Coroana Imperială a Austriei și cele mai mari smaralde din lume, tăiate în forme neobișnuite.

Colecția mai cuprinde „moșteniri inalienabile” ale Casei de Austria: un dinte de narval, considerat corn de unicorn, și o cupă de agat din Antichitatea târzie, asociată legendei Sfântului Graal.

Diamantul Orlov de la Armeria Kremlinului din Moscova

Armeria Kremlinului, fondată în 1805 ca arsenal regal, este astăzi unul dintre cele mai vechi muzee din Rusia, găzduind bijuterii și relicve imperiale. Vedeta colecției este diamantul Orlov, un diamant de 189,62 carate, descoperit în India în 1750 și montat în sceptrul imperial al Ecaterinei celei Mari.

Legenda spune că a fost furat dintr-un templu hindus, trecând prin mâinile unui mercenar francez și ale prințului Grigori Orlov înainte de a ajunge la curtea imperială în 1773. Fațetarea sa a durat un an, iar sceptrul a fost purtat de toți țarii Rusiei.

Alte piese remarcabile sunt Coroana Imperială a Rusiei, 10 ouă Fabergé, tronul de fildeș al lui Ivan cel Groaznic și rochii de încoronare. Colecția, realizată parțial în atelierele Kremlinului sau primită ca daruri diplomatice, reflectă bogăția Rusiei țariste. The Moscow Times (15 august 2024) notează că diamantul Orlov rămâne simbolul suprem al tezaurului rusesc.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *