Oamenii de știință au mărturisit recent că Australia și Noua Zeelandă sunt cele mai bine plasate zone pentru a supraviețui unui război nuclear și pentru a ajuta la repornirea civilizației umane prăbușite.
Potrivit unui studiu publicat în revista Risk Analysis, există doar câteva națiuni care vor putea produce suficientă hrană pentru a hrăni populația după o „catastrofă bruscă care ar reduce lumina solară”, precum un război nuclear, un supervulcan sau o lovitură de asteroid. Printre aceste țări se numără nu doar Australia și Noua Zeelandă, ci și Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu.
„Rezerva de aprovizionare cu alimente a Australiei este gigantică”
Autorii studiului au constatat că Australia și Noua Zeelandă – ambele producătoare de agricultură solidă și situate departe de locurile probabile de precipitații nucleare din emisfera nordică – se află în fruntea clasamentului, Australia având cele mai bune rezultate generale.
„Rezerva de aprovizionare cu alimente a Australiei este gigantică, având potențialul de a hrăni multe zeci de milioane de oameni în plus”, se arată în studiu. Cercetătorii au remarcat că infrastructura relativ bună a Australiei, surplusul energetic vast, securitatea sanitară ridicată și bugetul apărării au contribuit la plasarea acesteia în fruntea clasamentului.
Australia ar putea fi însă și o țintă în războiul nuclear
Cu toate acestea, cercetătorii susțin că Australia are un factor major care lucrează împotriva sa. E vorba de legăturile militare relativ strânse cu Regatul Unit și Statele Unite, care o fac să devină o țintă într-un război nuclear. În acest domeniu, Noua Zeelandă a prezentat unele avantaje datorită statutului său de lungă durată de țară fără arme nucleare, au scris cercetătorii.
Neozeelandezi n-ar avea probleme cu mâncarea nici în cel mai pesimist scenariu
„Avem această economie de export de alimente super-eficientă, care ar putea hrăni neozeelandezii de mai multe ori doar din exporturi. (…) chiar și în cel mai pesimist scenariu – o reducere cu 61% a recoltelor în timpul unei ierni nucleare prelungite (lucru care, potrivit oamenilor de știință, se va întâmpla în urma unui război atomic pe scară largă) – neozeelandezii ar avea în continuare destulă mâncare”, a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Nick Wilson de la Universitatea din Otago, Wellington.
Și alte țări insulare ar fi capabile să producă suficientă hrană într-o astfel de criză, însă, potrivit oamenilor de știință, probabila prăbușire a industriei le-ar pune sub semnul întrebării capacitatea de rezistență.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook