Simona Ionescu / Redactor Șef

Celebrul medic Virgil Musta, foarte vocal în timpul pandemiei, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție. DNA îl acuză de fapte grave

Celebrul medic Virgil Musta, foarte vocal în timpul pandemiei, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție. DNA îl acuză de fapte grave
În perioada pandemiei, medicul timișorean Virgil Musta apărea la toate posturile de televiziune, oferind sfaturi pertinente privind protecția față de virusul care declanșa Covid. Era mereu citat și întrebat în legătură cu evoluția pandemiei și a tratamentelor indicate. A fost vedeta momentului. Se pare însă că activitățile sale au depășit aria celor legale, iar acum a ajuns în fața instanței.

După o investigație a oamenilor legii, a ieșit la iveală că Virgil Musta, medicul ce ne învăța cum să ne apărăm de Covid, în pandemie, a comis fapte de competența DNA și, ca atare, a fost trimis în judecată. Șef de secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş” Timişoara, acesta este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu efectuarea de teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Potrivit uni comunicat al DNA transmis marţi, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea lui Virgil Musta în judecată, în stare de libertate. El se face viovat de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Odată cu el, vor fi judecate și Diana Luminiţa Manolescu, director medical al spitalului. Și Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecţioase. Ele au comis infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. De asemenea, Dana Mihaela Paica, medic la societatea comercială la care era asociat Virgil Musta, a fost și ea trimisă în instanță. în cazul ei s-a reținut infracţiunea de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Virgil Musta, fapte de competența DNA

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada de vârf a pandemiei de Covid, mai exact 21 iulie – 9 noiembrie 2020, Virgil Musta, cu intenţie, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii în beneficiul societăţii comerciale cu profil medical la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu la Spitalul „Dr.Victor Babeş” Timişoara.

„Folosindu-se de influenţa pe care o avea în calitatea sa de medic şef de secţie, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Dana Mihaela Paica, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecţiei cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR şi să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societăţii comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deşi zilnic, în intervalul orar 07,00 – 10,00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menţionată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, arată anchetatorii.

Cât a încasat firma unde era asociat Musta, din activitățile ilicite

Procurorii mai spun că, tot la instigarea medicului Virgil Musta, în calităţile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecţioase, Diana Luminiţa Manolescu şi Maria Diana Albu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu. Asta pentru că  nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancţionării celor trei asistente medicale.

„Mai mult, inculpata Maria Diana Albu ar fi întocmit, iar inculpata Diana Luminiţa Manolescu ar fi aprobat foile colective de prezenţă. În conţinutul acestora au fost evidenţiate formal orele lucrate de cele trei asistente. Astfel, inculpatul Virgil Filaret Musta le-ar fi determinat pe cele trei asistente să îşi încalce atribuţiile de serviciu reglementate de dispoziţiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului şi fişa postului”, menţionează procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA mai arată că prin infracțiunile cadrelor medicale s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş” Timişoara. Și, în plus, societatea privată la care este asociat medicul Virgil Musta, ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre