Autoritățile din Germania vor să rezolve cât mai repede cazul după ce Cherecheș a fost prins de polițiști. Acesta așteaptă extrădarea în arest.
Condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită
Potrivit informațiilor oferite de Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, s-a știut fiecare loc în care a pus piciorul Cătălin Cherecheș. După ce a primit o condamnare de cinci ani pentru luare de mită, acesta a plecat din România, cu un taxi. „Colegii mei din Poliția Română au stabilit traseul pe care l-a urmat.
Urmează ca procedura specifică să fie urmată pentru a fi adus în țară și pentru a-și ispăși pedeapsa. (…) Nu au fost piste false, colegii mei au știut exact care este traseul urmat de persoana bănuită, dar foarte important e sprijinul real al ajutoriților străine”, a declarat Georgian Drăgan.
Cherecheș a ieșit din țară cu actele unei rude
Cherecheș se afla în mașină alături de mătușa sa care mergea cu 200 km/h, depășind viteaza legală. Cei doi vroiau să ajungă la gara din Augsburg și vroiau să ia un tren sau un taxi, dar a fost prins de polițiștii bavarezi și cei de la Poliția federală de investigații criminale. Potrivit surselor, primarul a încercat să se opună arestării și s-a rănit.
Bărbatul a fugit din România folosind buletinul unei rude. „Cherecheş a ieşit din țară prin frontiera cu Ungaria, pe la PTF Petea, la ora 07:49 folosind o altă identitate aparţinând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menţionată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi şi un pasager pe scaunul din dreapta”, a spus sâmbătă inspectorul general al IGPF, Victor-Ştefan Ivaşcu, într-o conferinţă de presă.
Și-a făcut seifuri în Germania
Se crede că ar fi mers în Germania să ia banii pe care i-a depozitat acolo în mai multe seifuri în locuințele deținute acolo de mama și mătușa sa. Se estimează că ar fi vorba de 1.500.000 de euro. „Orice persoană are dreptul de a scoate din țară o sumă de maximum 10.000 Euro. Acesta este și motivul pentru care sumele erau retrase în numerar la un nivel mai mic, în raport de programul de a merge în Germania la locația de domiciliu a mamei mele.
Banii i-am transportat cu mașina, și mai mult eu i-am transportat. La acea adresă locuia sora mamei mele și alți membri ai familiei. Ulterior, aceștia s-au mutat și o parte din bani au fost plasați la locuința din Germania a mamei mele”, a declarat Cherecheș în fața instanței de judecată.
Avocatul spune că nu știe de intenția clientului său de a fugi
Avocatul lui Cherecheș, Răzvan Doseanu, spune că nu știa de faptul că primarul vrea să fugă din țară, iar acest lucru nu mai ajută cu nimic la apărararea pe care o gândise. „Nu am fost informat de planurile lui Cătălin Cherecheș. Nu am vorbit de joi. Am luat în calcul că a doua zi se pronunță o hotărâre judecătorească, dacă urma să se ia o soluție de achitare care ar fi fost cea corectă, sau dacă urma varianta unei hotărâri de condamnare. El mi-a spus că e pregătit pentru oricare dintre variante, și că va respecta hotărârea judecătorească”, a declarat apărătorul.
Ce spune mama lui Cherecheș despre bani
Mama lui Cătălin Cherecheș a dat declarații în procesul pe care l-a avut cu ANI, care le-au folosit polițiștilor români. „Sumele retrase de fiul meu din acel cont erau ţinute acasă de către acesta sau de către sora mea din Germania. (…) De fiecare dată când pleca în Germania, transporta o sumă de bani, la fel şi eu”, a spus femeia, potrivit procurorilor.
De asemenea, mama lui Cherecheș susține că fiul său ținea banii acasă, în seifuri, pentru că nu se știa dacă e mai bine să-I păstreze cash sau să-I pună în bancă. Potrivit documentelor, primarul din Baia Mare mergea în Germania aproape lunar.
Schimbări în Ministerul de Interne
După ce le-a mulțumit polițiștilor români și germani pentru implicare, Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne a anunțat că vor fi modificări în MI. Au fost schimbați din funcții șase șefi de la Poliția de Frontieră, Șase șefi din Poliția de Frontieră, Poliția Română și serviciul secret al Ministerului de Interne au fost schimbați din funcții. Printre ei s-a numărat și șeful IPJ Maramureș, Mihai Gherman, care era un apropiat al primarului condamnat.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook