Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine sunt Blajinii. A început Săptămâna Neagră

Cine sunt Blajinii. A început Săptămâna Neagră
A început Săptămâna Neagră, cu Paştele Blajinilor, cunoscut şi sub denumirea de Lunea Morţilor sau Paştele Rohmanilor. Cine sunt blajinii și ce nu avem voie să facem în această săptămână.

Există credința că Dumnezeu a creat mai întâi uriașii. Pentru că se războiau între ei, Dumnezeu i-a lăsat să piară și i-a creat pe Blajini. Aceștia fiind prea mici, au fost mutați pe lumea cealaltă și apoi l-a făcut pe om.

Cine sunt Blajinii. A început Săptămâna Neagră

Blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele. Aceștia au rămas pe o insula foarte aproape de Rai, pe unde trece Apa Sâmbetei.

Există și credinţa că blajinii provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere. Alteori sunt priviți că fiind cei care susțin stâlpii pământului, iar fără ei lumea poate să cadă în haos.

Credincioșii mai cred că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții. De Paștele Blajinilor, credincioșii își plâng morții şi dau de pomană ouă roșii, pască și cozonac și pun flori pe morminte. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, fie în preajma bisericilor.

Astfel, oamenii pot sta la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt respectate pentru sănătate și viaţă lungă.

Ce nu avem voie să facem de Paștele Blajinilor

De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neştiuţii, Albii.

Gospodinele nu au voie să coasă, să coacă, să spele sau să facă curăţenie în casă. Se spune că sunetul pe care l-ai făcut când ai bătut covorul îi alungă pe Blajini, veniţi să se roage pentru cei vii.

O altă interdicție este să nu îi vorbești de rău pe cei morți, chiar dacă în timpul vieții ați avut neînțelegeri. Așa cum se spune „Despre morți, numai bine!”

Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apă Sâmbetei în delta ei. Blajinii se ocupă cu postul și rugăciunile pentru cei vii. Deși sunt virtuoși, nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști. Oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele aruncând pe apă coji de ouă roșii. Sursa: crestinortodox.ro


Lunea albă. Începe Săptămâna Luminată

Vin Sfinţii de Gheaţă? Ei ar fi responsabili de furtuni și gheață

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre