Simona Ionescu / Redactor Șef

Cometa Anului Nou și Luna Lupului, fenomene astronomice de neratat. Cerul va fi ca un spectacol de magine

Cometa Anului Nou și Luna Lupului, fenomene astronomice de neratat. Cerul va fi ca un spectacol de magine
Cometa ATLAS (C/2024) G3 numită de specialiști „Cometa Anului Nou” este pregătită să uimească observatorii cerului la mijlocul lunii ianuarie.

După ce în octombrie cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) a făcut spectacol, se așteaptă să aibă o reprezentație la fel de bună și cometa ATLAS, căreia specialiștii îi spun „Cometa Anului Nou”. Aceasta va ajunge la periheliu, cel mai aproape de soare pe 13 ianuarie, la doar 13.5 milioane de kilometri.

Cometa Soarelui ar putea fi la fel de strălucitoare ca Venus

Specialiștii susțin că această cometă C/2024 G3 ar putea fi cea mai strălucitoare cometă a anului 2025, dar este posibil să devină un obiect vizibil cu ochiul liber doar pentru observatorii din emisfera sudică. Și asta pentru că se află în constelația Sagittarius. Potrivit The Planetary Society, Cometa Anului Nou ar putea deveni strălucitoare până la magnitudinea 4,5, adică având aceeași strălucire ca și Venus.

„Va fi puternic încălzită și s-ar putea să nu supraviețuiască”

Cometa Anului Nou, un fenomen astronomic foarte rar. Ce spun specialiștii
Cometa Anului Nou, spectacol pe cer în ianuarie

Din nefericire însă, apropierea neobișnuită a cometei de soare e posibil să-i fie fatală, de aceea specialiștii pun sub semnul întrebării supraviețuirea sa. Pe de altă parte însă, traiectoria sa orbitală arată că aceasta a mai vizitat sistemul solar interior cu 160.000 de ani în urmă și asta înseamnă că a supraviețuit acelei treceri.

„Va fi puternic încălzită și este posibil să nu supraviețuiască. Dar dacă va supraviețui, ar putea fi un obiect impresionant pe cerul nopții din emisfera sudică după periheliu”, a declarat Nick James, director al secției de comete a Asociației Astronomice Britanice.

Dacă tendințele actuale se mențin, ar putea fi vizibilă chiar și în timpul zilei. Dar atenție, cometa va fi aproape de Soare și, prin urmare, va fi periculos de observat, de aceea specialiștii recomandă acest lucru doar persoanelor experimentate.

Luna lupului se va afla pe cer tot pe 13 ianuarie

Specialiștii spun că tot pe 13 ianuarie va răsări vizavi de cometă, la orizontul estic și „Luna lupului”. Cometa a fost descoperită pe 5 aprilie 2024 de un telescop din Río Hurtado, Chile, prin sondajul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).

Inițial, astronomii au presupus că este o cometă nouă din norul Oort, cu șanse mici de a supraviețui periheliului. Dar, pe măsură ce astronomii au studiat cometa, s-a constatat că este probabil o cometă mai veche, una care s-a mai apropiat de Soare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri