Simona Ionescu / Redactor Șef

Condiția esențială pentru a primi indemnizația pentru creșterea copilului. Altfel, riscați să o pierdeți

Condiția esențială pentru a primi indemnizația pentru creșterea copilului. Altfel, riscați să o pierdeți
Indemnizația pentru creșterea copilului este foarte importantă pentru orice părinte, fiind un sprijin real.

Mama sau tata poate cere angajatorului să întrerupă activitatea pentru a crește copilul, primind în același timp bani de la stat. Atenție! O greșeală vă poate face să pierdeți indemnizația pentru creșterea copilului.

Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă timp de doi ani, iar pentru copiii cu nevoi speciale se primește timp de trei ani. Pentru a primi banii, părinții trebuie să fie foarte atenți la termenul de depunere a dosarului care este de 60 de zile lucrătoare de la finalizarea concediului de maternitate de minimum 42 de zile. Dacă nu veți depune actele la timp, veți rămâne fără indemnizație.

Cât bani veți primi

Valoarea minimă a indemnizației pentru creșterea copilului este de 1.496 de lei, iar valoarea maximă se ridică la suma de 8.500 de lei. Indemnizația este 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni succesive și ultimele 24 de luni anterioare nașterii.

Și cei care nu sunt angajați primesc indemnizație pentru creșterea copilului

Chiar dacă nu aveți un loc de muncă puteți primi indemnizație pentru creșterea copilului, dacă ați fost trimiși în misiunea permanentă în străinătate sau v-ați însoțit soția, respectiv soțul. De asemenea, primesc această indemnizație cei care au avut indemnizație de șomaj sau au avut perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

De acești bani beneficiază și cei care au fost în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a Municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj. Dar și persoanele care au avut concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate prevăzute de OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Cine primește bani pentru creșterea copilului

Cine mai poate lua bani pentru creșterea copilului

Și cei care avut concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă vor lua bani pentru a crește copiii, dar și persoanele care au avut pensie de invaliditate. De asemenea, vor primi indemnizație pentru creșterea copilului persoanele aflate în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă.

Ca și cei care au avut concediu și indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului, persoanele care au avut concediu fără plată pentru creşterea copilului. Nu în ultimul rând, vor lua acești bani care sunt în perioada de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată şi începerea unui alt contract de muncă pe durată determinată.

Vor beneficia de indemnizație și persoanele care au avut concediu fără plată pentru a face cursuri de perfecționare

Sau se află în perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor învăţământului obligatoriu sau, după caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului preuniversitar, respectiv universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă sau de master şi postuniversitar la nivel de masterat, cu sau fără examen de absolvire.

Precum și persoanele care au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau ce care sunt în perioada cuprinsă între absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului medical superior, cu examen de licenţă organizat în prima sesiune, şi începerea primului rezidenţiat după absolvire.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre