Simona Ionescu / Redactor Șef

Copil vedetă la doar 13 ani. A reușit ce întreaga comunitate științifică eșuează de 2000 ani

Copil vedetă la doar 13 ani. A reușit ce întreaga comunitate științifică eșuează de 2000 ani
Un băiețel de 13 ani a reușit ceva ce oamenii de știință nu au reușit să realizeze de 2000 de ani încoace. Copilul a ajuns astfel brusc vedetă la o vârstă la care mulți sunt preocupați doar de jucării.

Un simplu elev din Canada în vârstă de 13 ani a devenit vedetă peste noapte, după ce a realizat un proiect pentru un concurs școlar. Brenden Sener s-a pregătit temeinic pentru concursul de Științe la care avea să participe. Nu avea de unde să bănuiască însă că lucrurile vor lua o turnură incredibilă și că va deveni cunoscut în întreaga lume. 

Băiețelul a ajuns vedetă la doar 13 ani
Foto: X

Băiețelul a reușit să recreeze un principiu celebru, studiat de oamenii de știință și istorici deopotrivă. Este vorba despre o armă antică, inventată de către celebrul om de știință și matematician Arhimede, numită “raza morții”. Cu această armă letală, istoricii bănuiesc că grecii antici a reușit să dea foc unei întregi flote romane, în momentul în care aceștia au asediat orașul Siracuza. 

Copilul a realizat o miniatură a armei lui Arhimede

De-a lungul vremii, multi au încercat să recreeze celebra armă lui Arhimede. Printre ei, cei de la emisiunea “Mythbusters”, care au eșuat de trei ori, dar și un profesor de la MIT în 2005. Printre oamenii de seamă care au studiat raza de foc a lui Arhimede se numără filozoful René Descartes, savantul Athanasius Kircher și naturalistul Georges-Louis Leclerc.

Brenden a reușit cu succes să recreeze „raza morții” lui Arhimede
Sursa foto: X

În miniatura sa, băiețelul a folosit lămpi de căldură pentru a imita efectul razelor solare și niște oglinzi mici concave pentru a reflecta lumina pe o bucată de carton. La final, Sener a ajuns la concluzia că raza morții inventată de Arhimede ar fi fost posibilă dacă s-au folosit mult mai multe oglinzi și o sursă mai puternică de căldură: „Dacă este făcută la scară mare și cu o sursă de căldură destul de puternică, cu siguranță ar fi posibil”, a încheiat Sener. Pentru realizarea sa, băiatul vedetă a câștigat un premiu din partea Bibliotecii Publice din Londra, de care este foarte mândru. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre