Simona Ionescu / Redactor Șef

Crăciun îndoliat pentru teatrul românesc. S-a stins o actriță iubită

Crăciun îndoliat pentru teatrul românesc. S-a stins o actriță iubită
Una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la Teatrul Nottara s-a stins la 84 de ani. Vestea tristă a fost confirmată de apropiații vedetei.

Anda Caropol, o actriță cunoscută a Teatrului Nottara s-a stins astăzi la vârsta de 84 de ani. Este doliu în România.

„A trecut în eternitate”

Moartea actriței a fost confirmată de reprezentanții Teatrului Nottara din București printr-un mesaj pe rețelele de socializare. „Actrița Anda Caropol a trecut în eternitate. De o desăvârșită discreție, inocență și iubire pentru meserie, Anda Caropol și-a petrecut în Teatrul Nottara peste cincizeci de ani, timp în care a jucat roluri cuceritoare, alături de unii dintre cei mai mari actori ai teatrului românesc, de la George Constantin la Ștefan Iordache, de la Gilda Marinescu la Alexandru Repan”, au spus reprezentanții instituției pe contul de socializare.

„De fiecare dată m-am întrebat cum de şi-a păstrat candoarea sufletească”

Elena Loreta Popa, o prietenă de-a actriței, a scris, la rândul său, un mesaj înduioșător pe pagina de Facebook în care a vorbit despre noblețea sufletului actriței și sensibilitatea pe care și-a păstrat-o toată viața. „A deschis ochii cu uimire şi nevinovăţie în universul teatrului şi filmului.

O interpretă de mare sensibilitate, transmiţând mereu, indiferent de partitură, un fel de fineţe şi fragilitate, o nebănuită putere de expresie. O actriţă de factură specială. Farmec şi seriozitate, un aer de inconfundabilă distincţie… Anda Caropol ne-a părăsit astăzi. Am văzut-o pe scena Teatrului Nottara în «Titanic Vals» şi «Hangiţa», «Travestiuri», «Un pensionar fatal», «Vino la pod, iubita mea!», şi de fiecare dată m-am întrebat cum de şi-a păstrat candoarea sufletească. Pe scenă s-a simţit cel mai bine.

„Vocea, ţinuta, prezenţa, umorul, toate acestea reprezentau atuurile actriţei Anda Caropol”

«În fiecare an, la fiecare aniversare, îmi doresc să-mi găsesc o clipă de reculegere pentru toţi prietenii mei dragi, actori şi regizori, care nu mai sunt alături de noi, de care îmi este tare dor şi de la care mai aştept şi acum un telefon», îmi spunea de ziua dumneai acum cu atât de mulți ani în urmă că mi-e greu să-i număr. Vocea, ţinuta, prezenţa, umorul, toate acestea reprezentau atuurile actriţei Anda Caropol.

Anda Caropol a plecat la Ceruri

„A suferit de o boală incurabilă, teatrul”

Juca din credinţă, cu devotament, aşa cum cere profesia, cu o anumită rigoare. (…) A suferit de o boală incurabilă, teatrul. De-a lungul carierei a fost profesionistă, nu și-a încurcat colegii, a fost cinstită cu profesia pe care și-a ales-o şi pe care a iubit-o şi pe care s-a bucurat să o facă până nu demult.

O să ne lipsiți, minunată doamnă! Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a scris pe Facebook, Elena Loreta Popa, prietena actriței. Gândurile acesteia au fost urmate de un mesaj al actorului Vali Teodosiu: „S-a stins din viață o mare actriță a Teatrului Nottara, Anda Caropol! Dumnezeu să o ierte și ș-o odihnească în pace!”.

Cine a fost Anda Caropol

Actrița Anda Caropol a văzut lumina zilei în anul 1939 și a fost absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea „Arta actorului”, la clasa profesorului A. Pop Marţian. Și-a făcut debutul în „Sonet pentru o păpuşă“ de Sergiu Fărcăşan, în regia lui Lucian Giurchescu și a fost remarcabilă în rolul Ofeliei, în „Hamlet”, regia lui Dinu Cernescu, când l-a avut ca partener de scenă pe Ștefan Iordache.

A fost aplaudată la scenă deschisă și în „Au fost odată două orfeline”, în regia Sandei Manu, „Henric al IV-lea” de Luigi Pirandello, în regia lui Lucian Giurchescu, și „O casă onorabilă” de Horia Lovinescu, „O lună la țară”, de Turgheniev sau „Bună seara, domnule Wilde!”.

Va fi înmormântată la Cimitirul Străulești 2

Toți cei care vor să-și ia un ultim rămas bun de la actriță o pot face mâine, 14 decembrie, între 11.00-14.00, în foaierul Teatrului Nottara, pe scena căruia a jucat 58 de ani. Anda Caropol va fi apoi depusă la capela Cimitirului Străulești 2, unde-și va dormi somnul cel de veci.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre