Simona Ionescu / Redactor Șef

Crește foarte mult valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge! În plus, primesc și alte beneficii

Crește foarte mult valoarea tichetelor pentru donatorii de sânge! În plus, primesc și alte beneficii
Potrivit unui nou ordin, în al doilea semestru al anului, dar și în primele două luni din 2025, valoarea maximă a unui tichet de masă pentru un donator de sânge va crește cu patru bani față de valoarea actuală.

Potrivit unui nou document, publicat în Monitorul Oficial, valoarea maximă a unui tichet de masă pentru donatorii de sânge va crește cu patru bani și va ajunge la valoarea de 40,04 lei. Noua valoarea se va aplica în al doilea semestru al anului, dar și în primele două luni ale lui 2025. Această valoare este una maximă.

Donatorii de sânge au redus impozitul pe clădiri

Persoanele care aleg să meargă la centrele de transfuzie pentru a dona sânge au mai multe beneficii. Aceștia primesc șapte tichete de masă, o zi liberă de la serviciu când donează sânge, iar în ziua donării li se decontează transportul în comun între localitatea unde stau și cea unde este instituția unde se face recoltarea.

În cazul în care persoana care donează sânge are domiciliul în zona unde se află centrul de donare, atunci va avea o reducere de 50% la transportul în comun, pentru o lună. Potrivit legii promulgate de Klaus Iohannis, donatorii au și un nou beneficiu: reducerea impozitului pe clădiri. 

Ce beneficii are organismul dacă donați sânge

Specialiștii spun că persoanele care donează sânge au și beneficii ale organismului. Crește imunitatea, precum și rezistența organismului, iar riscul de a face cancer, infarct sau accident vascular cerebral sau pralizie scade cu un procent de 30%.

Donatorii primesc și un set complet de analize de sânge, iar valoarea tichetelor de masă este de 280 de lei. Această valoare a crescut în anul 2024 de patru ori față de anul trecut, când era de 67 de lei. La cerere, donatorii de sânge pot beneficia anual de un set complet de analize de biochimie.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un donator

Ce beneficii au donatorii de sânge

Persoanele care donează sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani și o greutate de peste 50 de kilograme. De asemenea, pulsul trebuie să fie între 60 -100 bătăi/minut, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg iar în ultimele șase luni să nu fi suferit intervenții chirurgicale.

Nu au voie să doneze sânge femeile însărcinate, cele aflate în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. O persoană care vrea să doneze sânge nu trebuie să consume grăsimi sau alcool cu cel puțin 48 de ore înaintea donării.

Ce trebuie să faceți înainte de a dona sânge

Și să nu fie sub tratament pentru hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Nu au voie să doneze sânge persoanele care au avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă.

Precum și boli de piele respectiv psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer. Înainte de a dona sânge puteți consuma ceai sau cafea și un mic dejun format din fructe și legume. Înainte cu o oră de donare, nu fumați.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri