Ordonanța de Urgență nr. 16/2022 a venit cu noi reglementări în ceea ce privește impozitele pe locuințe. Astfel, începând cu 2025, primăriile vor trebui să se folosească de grilele notariale pentru a calcula impozitele, ceea ce va rezulta în creșteri uriașe.
Schimbarea este menită să valorile de impozitare mai aproape de valorile de piață ale proprietăților. Asta înseamnă că în unele zone ale țării, cum ar fi București, impozitul pe locuință s-ar putea dubla, în timp ce în Cluj, spre exemplu, românii vor scoate din buzunar sume de trei ori mai mari decât înainte.
Notarii nu își asumă valorile din grile
Metoda însă are multe hibe, căci au apărut deja probleme. Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a atras atenția că valorile incluse în grila notarială nu sunt asumate de notari, ceea ce ridică probleme de aplicare și precizie.
Drept răspuns, Ministerul Finanțelor a anunțat că va implementa platforma e-Proprietatea, va stabili valoarea proprietăților în funcție de valorile de piață actuale, excluzând utilizarea standardelor notarilor.
e-Proprietatea va analiza o serie de date
Noul sistem informatic va stabili valoarea de piață a unei proprietăți în urma unei analize a mai multe date provenite din diverse surse precum cadastru, notari și autorități locale. Pentru implementarea platformei, Ministerul Finanțelor va coordona colaborarea dintre mai multe instituții de stat, pentru a asigura acuratețea datelor.
Având în vedere planurile de implementare a e-Proprietatea, actualul mecanism de impozitare care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025 ar putea fi abrogat.
Cu cât vor crește impozitele
Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR, a dat câteva exemple care arată cu cât ar putea crește impozitele.
Primul exemplu este un apartament situat în București, zona A, construit în 1950 și cu o suprafață desfășurată de 99,71 mp, care avea o valoare impozabilă de 204.878 lei la 31 decembrie 2021, iar impozitul anual era de 204 lei. Conform noilor reglementări, acest impozit ar fi crescut la 429 lei în 2023, adică mai mult decât dublu.
Creșteri uriașe în Cluj-Napoca
În ceea ce privește Cluj-Napoca, exemplul prezentat de Vascu pentru Hotnews a fost al unei case situate în Cluj-Napoca, cu o suprafață desfășurată de 295 mp și un teren de 800 mp, evaluată la 479.000 lei la sfârșitul anului 2021. Impozitul anual pentru această proprietate era de 958 lei, dar aplicarea noilor reguli ar fi dus la o creștere a impozitului la 3.325 lei.
Practic, creșterea este una uriașă, de peste 300%. Platforma e-Proprietatea urmează să fie disponibilă începând cu 2026, ceea ce va duce la creșteri semnificative ale impozitelor, conform valorilor de piață actuale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook