Simona Ionescu / Redactor Șef

Românii primesc reducere la impozite dacă donează. Program uluitor lansat de Guvern

Românii primesc reducere la impozite dacă donează. Program uluitor lansat de Guvern
În ultimi doi ani românii au fost serios afectați de majorarea prețurilor. Odată cu ele au crescut și taxele și impozitele obligatorii. Nu puțini au fost cei care s-au trezit că au de achitat, anual, la bugetul local, sume foarte mari. Lucrurile s-ar putea schimba, dar cu o condiție.

Românii care donează sânge de cel puțin trei ori pe an vor putea beneficia de reducerea impozitelor pe clădiri și terenuri. Măsura a fost deja promulgată. După ce propunerea a primit acordul președintelui Klaus Iohannis, în continuare, autoritățile locale vor putea stabili cum vor acorda aceste reduceri la impozitul pe clădirile și la cel pe terenurile deținute de cei ce donează sânge de cel puțin trei ori într-un an.

Proiectul legislativ vizează modificarea Codului fiscal, acordând  beneficii pentru donatorii de sânge. Proiectul a fost promulgat marți de președinte și urmează să fie, moment din care se poate aplica.

Ce au de făcut românii pentru a primi reducere la impozit

Conform noului act normativ, consiliile locale vor putea hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire sau un teren din România şi care fac dovada a cel puțin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic. Această nouă reducere  nu o anulează pe cea de 10% de care beneficiază acum cei ce plătesc anticipat impozitul datorat pentru întregul an.

Prin HCL, fiecare administrație publică locală va stabili nivelul reducerii, dar şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge.
Proiectul nu stabilește cuantumul reducerii de impozit ce s-ar putea aplica celor ce donează sânge de cel puțin trei ori într-un an, în schimb detaliază pașii ce vor trebui urmați atunci când, din calculul sumei finale de plătit ca impozit după aplicarea reducerii, nu rezultă o sumă fixă.

Femeile nu pot dona sânge de trei ori pe an

Astfel, în proiect este prevăzut că „pentru determinarea sumei finale datorate, în situația aplicării reducerii instituite prin prezenta lege, se aplică rotunjirea, definită ca operațiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracțiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracțiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari”.

În România, „nivelul donării de sânge este cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele și, implicit, pacienții”. Conform medicilor, bărbații sănătoși pot dona sânge de trei ori într-un an, însă nu și femeile.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre