Potrivit specialiștilor, în anii trecuți foarte puțini români donau sânge, dar anul acesta situația s-a schimbat radical. Românii sunt atrași de bani!
Conform informațiilor oferite de directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bistrița, Adian Beudean, numărul românilor care au venit să doneze sânge a crescut de zece ori. Acest lucru se datorează faptului că valoarea tichetelor care se oferă donatorilor de sânge a crescut de la 67 de lei la 280 de lei.
De la 15 donatori la 50 de donatori pe zi
„Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când am avut maxim 5 donatori pe zi, anul acesta e plin la noi. De obicei, la început de an, lumea nu prea vine la centru. În medie, într-o zi normală, avem în jur de 15 donatori într-o zi. În 2024, în schimb, am avut câte 40-50 de donatori pe zi”, a explicat pentru Bistriteanul.ro Adina Beudean.
„Dacă spitalele nu cer, noi nu avem ce face cu sângele”
Pe de altă parte, Adina Beudean le-a explicat românilor că trebuie să dea dovadă de înțelegere și să respecte deciziile centrului de donare.
„Oamenii trebuie să știe că dacă spitalele nu cer, noi nu avem ce face cu sângele, nu putem să-l stocăm pe o perioadă lungă de timp”, susține aceasta. Specialiștii spun că dintr-o singură pungă de sânge se pot obține trei produse sanguine.
Ce beneficii are donarea de sânge
Potrivit specialiștilor, persoanele care donează sânge au și multe beneficii pentru sănătate. Se diminuează riscul apariției unor boli, iar unele studii arată că se produce o reglare a nivelului fierului din sânge.
De asemenea, este întărit sistemul imunitar și sunt ținute la distanță bolile cardiovasculare. Nu în ultimul rând, o donare se sânge vă ajută să ardeți aproximativ 650 de calorii. Celulele sanguine se refac după aproximativ opt săptămâni. După această perioadă, puteți dona din nou sânge. Potrivit legislației, în România bărbații pot dona sânge de cinci ori pe an, iar femeile de patru ori pe an.
Sursă foto: reginamaria
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook