Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernanții ne pregătesc impozit triplu pentru locuințe. Se va schimba și modul de calcul

Guvernanții ne pregătesc impozit triplu pentru locuințe. Se va schimba și modul de calcul
Începând de anul viitor, e posibil ca românii să scoată și mai mulți bani din buzunar. Se va tripla impozitul pentru locuințe.

Impozitul pentru locuințe s-ar putea va tripla. Acesta nu va mai fi calculat în funcție de suprafața casei, ca până acum, ci raportându-se la valoarea locuinței.

Se poate schimba formula de calcul a impozitului pe locuințe, care e posibil să crească de trei ori. Potrivit specialiștilor, România deține recordul la UE privind numărul de proprietari, iar analiștii susțin că impactul va fi semnificativ.

Impozitul va fi de minimum 0,1% din valoarea locuinței

Dacă în acest moment impozitul pe locuințe este calculat după dimensiunea casei, de anul viitor e posibil ca acesta să fie de minim 0,1% din valoarea clădirii rezidențiale. Afectați cel mai mult vor fi persoanele care trăiesc în orașe, mai ales că locuințele s-au scumpit în ultimul an cu un procent de 15%.

Crește impozitul pe locuințe

Cât va plăti un român pentru un apartament de 3 camere

Potrivit informațiilor oferite de Antena 1, cel mai mult vor plăti românii care au proprietăți scumpe. De exemplu, pentru o casă în valoare de patru milioane de euro, impozitul va fi de 4000 de euro pe an, adică 20.000 de lei. Pentru un apartament cu trei camere, estimat la 120.000 de euro, impozitul s-ar putea dubla. Legea a fost adoptată acum doi ani, însă implementarea ei s-a amânat pentru 2025.

Bucureștiul, detronat de Cluj

Cele mai scumpe locuințe sunt acum, potrivit specialiștilor, în Cluj Napoca, unde se vând cu aproape 2700 euro/mp. Urmează Brașovul, cu peste 1800 euro/mp. În București, în acest moment, locuințele se vând la prețul de 1600-1700 euro/mp. Cele mai ieftine case se găsesc în Ploiești, Brăila și Galați, unde metrul pătrat se vinde cu puțin peste 1000 euro/mp. De asemenea, Ministerul Finanțelor pregătește și un sistem informatic nou cu bani europeni, pentru a putea stabili care este valoarea pe piață a locuințelor.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre