Premierul a anunțat că, prin noua lege a pensiilor, militarii, diplomații și personalul auxiliar din instanțe vor ieși la pensie la 65 de ani. De asemenea, se va aplica un impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Procentul acesta se aplică la diferența care trece de 7.000 de lei și doar la pensiile care nu sunt stabilite prin contributivitate.
Proiect de lege pentru plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați
„În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri”, a anunțat premierul.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
„Corectăm aceste inechități”
Premierul susține că „modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR”.
„Printr-o serie de amendamente pe care coaliția de guvernare și le asumă, corectăm aceste inechități și introducem reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență”, a mai spus Ciucă.
Ce măsuri a anunțat premierul
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, vârsta standard de pensionare va crește și pentru pensionarul militar, dar acest lucru se va realiza, în trepte, până în 2035.
De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.
Conform noii legi, se va reduce numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate.
Procentul unei baze de calcul se ajustează de la 65% la 80% pentru toate categoriile de beneficiari.
De asemenea, se propune Parlamentului ca începând de anul viitor, baza de calcul să fie modificată pentru alinierea din sistemul public, urmând să se ia în vedere nu veniturile pe 12 luni, ci, eșalonat, cele din ultimele 300 de luni.
Proiect de lege pentru plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați
O propunere dură îi are în vedere pe magistrați. E se referă la eliminarea mecanismului de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. Nu în ultimul rând, se va iniția un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați.
„Fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent”
„Creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România, va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii”, a spus Marius Budăi pe 22 mai, după discuțiile avute la Bruxelles.
În acest moment femeile ies la pensie la 61 de ani și 9 luni, iar bărbații la 65 de ani. Până în 2030 se prevede creșterea vârstei de pensionare la femei la 63 de ani. De asemenea, în PNRR se menționează ca vârsta de pensionare a femeilor să fie egală cu cea a bărbaților, la 65 de ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook